Prof. Makosz: Jak łagodzić skutki zagrożeń dla polskiego sadownictwa?

Pojawiły się nowe problemy w polskim sadownictwie. Niektóre z nich są poważnym zagrożeniem dla naszej produkcji owoców. Mogą istotnie obniżyć opłacalność i wielkość produkcji owoców. Warto bliżej poznać skutki i sposoby ich złagodzenia.

 

Do szczególnie groźnych w produkcji wszystkich gatunków owoców można zaliczyć rysujący się brak siły roboczej do zbioru owoców oraz nadwyżki pozostałości pestycydów w owocach. Przy normalnym przebiegu pogody i zbiorów owoców, znaczna część zwłaszcza jabłek, może zostać w sadach. Niedobór pracowników zmusi do ograniczenia, a nawet rezygnacji z produkcji owoców. W próbkach owoców, w których stwierdzono poziom pozostałości pestycydów powyżej dopuszczalnych norm oraz niedozwolonych środków do produkcji, ulegną utylizacji, czyli zniszczeniu. Wpłynie to bardzo ujemnie na wysokość sprzedaży owoców w kraju i zagranicą.

W produkcji jabłek pojawią się jeszcze inne problemy i zagrożenia. Dla dużej grupy producentów największym zagrożeniem będzie nadprodukcja jabłek. Zbiory jabłek mogą wynieść co najmniej 4,5 mln ton, a zapotrzebowanie na jabłka deserowe do 2,0 mln ton. Reszta to jabłka przemysłowe, za które ceny skupu nie pokrywają kosztów produkcji.
Z tego powodu wielu producentów zrezygnuje z produkcji jabłek. Jakie są dla nich alternatywy. Nadal aktualny jest problem nadmiaru jabłek niskiej jakości. Dyskusyjny jest problem konkurencyjności naszych jabłek od jabłek pochodzących z krajów wschodniej Europy. Trzeba się również zastanowić nad niskim spożyciem jabłek deserowych w naszym kraju.

Pierwszą, i jak na razie jedyną, okazją do poznania tak wielu zagrożeń, ich skutków i sposobów uniknięcia lub złagodzenia, będą informacje przekazane podczas międzynarodowej konferencji sadowniczej pod tytułem: “Zagrożenia w polskim sadownictwie i sposoby ich złagodzenia“. Odbędzie się ona w dniu 22 marca br. w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. (Rejestracja uczestników 9.00, otwarcie obrad 10.00.)

Program konferencji:
1. Zagrożenia w produkcji jabłek i gruszek, sposoby łagodzenia – Eberhard Makosz,Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych, Lublin
2. Zagrożenia w produkcji, sposoby łagodzenia:
– wiśni, czereśni i śliwek – Paweł Krawiec, Uniwersytet Przyrodniczy, Lublin
– porzeczek i agrestu – Piotr Baryła, Uniwersytet Przyrodniczy, Lublin
– truskawek i malin – Dariusz Paszko, Uniwersytet Przyrodniczy, Lublin
3. Problemy z pozostałościami pestycydów w owocach, Waldemar Żółcik, Unia Owocowa, Słomczyn.
4. Problemy w eksporcie owoców. Zbigniew Chołyk, Lubapple, Kawęczyn.
5. Zmiany w zachodnioeuropejskim sadownictwie w ostatnich 30 latach – Peter van Arkel, Holandia.

Oprócz powyższych tematów porozmawiamy jeszcze o odmianie Szampion i sytuacji na europejskim rynku jabłek. Sporo czasu poświęcimy na pytania i dyskusję. Wstęp wolny.

Moim zdaniem zaczynają się trudne czasy dla naszego sadownictwa. Trzeba je dobrze poznać, zastanowić się i wyciągnąć wnioski. Radzę skorzystać z pierwszej takiej okazji. Wielką szkodą dla siebie będzie brak ich znajomości, a tym bardziej zlekceważenie. Z informacji przedstawionych na konferencji najwięcej mogą skorzystać eksporterzy i producenci, którzy zajmują się towarową produkcją owoców. Ci, którzy już dzisiaj odczuwają lub przewidują zagrożenia w swojej działalności.

Prof.dr hab.Eberhard Makosz,Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych, Lublin.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię
Wpisz swój komentarz

Polityka Prywatności