1/2017

Wzrost produkcji i… spadek cen 

W najbliższych latach zbiory jabłek w Polsce mogą wynieść około 4,5 mln ton, a przy bardzo korzystnym przebiegu warunków atmosferycznych nawet 5 mln ton....

Sprostać wyzwaniom na rynku jabłek 

Pomimo niełatwej sytuacji na rynku jabłek w Europie, na targach Interpoma we Włoszech (Bolzano, 24–26 listopada 2016 r.) widać było optymizm przedstawicieli tamtejszego sektora...

Ostatnie artykuły

Śliwa Jojo – królowa tonażu 

W momencie dojrzałości i zbioru śliwek odmiany Jojo warto o niej powiedzieć coś więcej. Jest to odmiana wyhodowana w Niemczech ze skrzyżowania odmian Ortenauer...

Spożywanie flawonoidów obecnych w jabłkach lub herbacie zmniejsza ryzyko raka i chorób serca 

Według badań przeprowadzonych przez Edith Cowan University (Stany Zjednoczone) spożywanie produktów bogatych w flawonoidy, takich jak jabłka i herbata, chroni przed rakiem i chorobami...

W minionym tygodniu najdroższa była Antonówka 

Najdroższym jabłkiem zimą i wiosną była Szara Reneta i Piękna z Boskoop. Zwane na rynku jabłkami „na przetwory” czy „kulinarnymi”. Obecnie, pomimo tego, że na...