W tym sezonie nie tylko w Polsce zwiększy się udział jabłek, które zostaną przetworzone. Jednak w przypadku zachodniej Europy ważniejszą przyczyną zjawiska są ceny prądu, a nie ograniczone możliwości sprzedaży.
W trwającym sezonie nie tylko w Polsce, ale także na poziomie UE, do przetwórstwa trafi nieco większy odsetek jabłek niż w ubiegłych latach. Amerykański Departament Rolnictwa szacuje, że będzie on o 12,5% wyższy niż rok temu. Zatem do zakładów przetwórczych w Unii trafi 4,4 miliona ton jabłek.
Jako główny powód trendu na Zachodzie wskazuje się ceny energii elektrycznej, które wpływają na decyzje sadowników i organizacji ich zrzeszających w kwestii przechowania jabłek. Do komór chłodniczych na terenie Wspólnoty trafiają wyłącznie jabłka najwyższej jakości. W efekcie więcej jabłek zostanie przetworzonych na soki i koncentraty. W Polsce również ma to miejsce. Niemniej bardziej istotne wpływ na decyzje sadowników mają ograniczone możliwości sprzedaży jabłek deserowych.
Odsetek jabłek kierowanych do przetwórstwa wzrośnie u wszystkich kluczowych producentów gatunku w UE, a przede wszystkim w Polsce. Ponadto skala jest niezwykle zróżnicowana na terenie całej Unii. Podczas gdy w krajach skandynawskich odsetek ten jest bliski zeru to w Polsce przekroczy w tym sezonie 60%.
źródło: raport USDA. European Union: Fresh deciodous fruit annual