Chiński koncentrat w natarciu

Produkcja koncentratu jabłkowego

Dużo czasu i miejsca poświęcaliśmy tematowi jabłek przemysłowych. Szczyt produkcji już za nami. Teraz zakłady będą handlować wyprodukowanym koncentratem i sokiem NFC.

Jeżeli chodzi o ten pierwszy, jest to towar, którym można handlować ponad rok od momentu produkcji. Ale ceny przemysłu to także światowe notowania, trendy i zamówienia. To tak jak w przypadku jabłek deserowych rynek naczyń połączonych.

Koncentrat obecnie tanieje. Warto zwrócić szczególną uwagę na Stany Zjednoczone, które wiosną tego roku importowały z Polski duże ilości koncentratu. W chwili obecnej import z Europy jest znikomy. Króluje towar z Chin. Ciekawostką jest, że dostarczany na wschodnie wybrzeże jest tańszy od europejskiego. Aby podołać konkurencyjności chińczyków na rynkach światowych, ceny w kraju spadają.

Cena nie dotyczy cła, kosztów transportu i wszystkich pozostałych opłat, np. portowych. Kwasowość od 1 do 3,5 %; brix minimum 70%.  Stawki prezentują się następująco:

Amerykański koncentrat   

  • 7,25 – 8,25 $/galon
  • 1421 – 1617$/tona
  • 7,38 – 8,4 PLN/Litr

Wschodnie wybrzeże:                     

Chiński koncentrat               

  • 7,20 – 7,50 $/galon
  • 1411 – 1470 $/tona
  • 7,33 – 7,63 PLN/Litr

Europejski koncentrat      

  • 8,00 – 8,50 $/galon
  • 1568 – 1666 $/tona
  • 8,14 – 8,65 PLN/Litr

Koncentrat z RPA       

  • 8,15 – 8,25 $/galon
  • 1597 – 1617 $/tona
  • 8,30 – 8,40 PLN/Litr

Koncentrat turecki                

  • 7,50 – 8,25 $/galon
  • 1470 – 1617 $/tona
  • 7,63 – 8,40 PLN/Litr

Zachodnie wybrzeże:

Chiński koncentrat         

  • 7,10 – 7,30 $/galon    
  • 1391 – 1460 $/tona           
  • 7,23 – 7,43 PLN/Litr

Karol Pajewski
Źródło USDA, National apple processing report

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here