Drogie jabłka to mniej przemysłu na przetwórniach

ceny jabłek przemysłowych 2020

Wzrosty cen jabłek deserowych niosą za sobą kilka zmian. Więcej pieniędzy
w kieszeniach sadowników, więcej transakcji za wagę w skrzyni i jak się okazuje znacznie mniej jabłek przemysłowych w przetwórniach. Ten ostatni skutek to sortowanie będzie łaskawym okiem i jak przekornie komentują sadownicy, „szanowanie” jabłek kupionych po 2,50 zł/kg za wagę w skrzyni.

Sadownicy z którymi rozmawiamy, mówią wprost o tym, że obecnie mimo spadającej jakości jabłek, procent owoców odrzuconych na sortowaniu jest na takim samym, bądź mniejszym poziomie, niż jesienią czy zimą.

Darmowy numer TMJ - baner corner

Warto dodać, że wyniki z prywatnych sortowni czy grup producenckich dodatkowo były znacznie gorsze ubiegłej zimy, po rekordowo wysokich plonach. To z kolei prowadzi do zwyczajnie oczywistych wniosków, że gdy jabłek jest mniej, to są one bardziej „szanowane”.

Z drugiej strony transakcji wygląda to podobnie. Obecnie ceny jabłek deserowych są bardzo wysokie. Przy cenach rzędu 2,50 zł za kilogram jabłek w skrzyni, kupujący nie może sobie pozwolić na odrzucenie każdej niedoskonałości. Po wtóre w okresie zwiększonego popytu, jabłka nieco niższej jakości nie są problemem w handlu. Na grupach producenckich sytuacja wygląda podobnie. Przykładowy podmiot nie może sobie w tej chwili pozwolić na od sortowanie dla siebie wyłącznie jabłek idealnych, gdyż w tym gorączkowym okresie zamówień i zakupów, kolejni sadownicy nie sprzedadzą tam swoich jabłek.

Wszystko to z kolei prowadzi do mniejszych ilości jabłek na zakładach przetwórczych. Nie jest to korzystne dla przetwórców, zwłaszcza że obecnie sprzedaje się na zachód duże ilości soku. W tym przypadku, najbardziej pożądane były właśnie zdrowe owoce z niedoskonałościami, odrzucane w tak dużych ilościach. Również ceny koncentratu jabłkowego są atrakcyjne przy obecnej cenie skupu i wynoszą przeważnie około 1,30 €/kg produktu.

Jak mówią nam pracownicy jednej z przetwórni, jesienią i zimą z grup producenckich do zakładu przyjeżdżały zupełnie zdrowe jabłka. Ich zdaniem nadające się do sprzedaży jako jabłko deserowe drugiej klasy. Dziś, do basenów trafia wyłącznie odsort nadający się wyłącznie do przetwarzania.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here