Według najnowszych prognoz, światowa produkcja jabłek wzrośnie o około 5 milionów ton do poziomu 75,7 milionów ton w skali globu.
Głównie z powodu odbudowanej produkcji w Chinach. Jednocześnie analitycy przewidują większy wolumen w światowym handlu, oraz większy import ze strony Chin.
Po ubiegłorocznych przymrozkach, produkcja w Chinach, wzrasta o 8 milionów ton. Z tego powodu, przewiduje się wzrost eksportu do ponad miliona ton. Jednocześnie Chińscy producenci oceniają tegoroczną jakość, jako jedynie, zadowalającą. W związku z tym oczekuje się rekordowego importu jabłek najwyższej jakość na poziomie 100 000 ton.
W Unii Europejskiej ( fot. 1 ), pogoda po raz drugi w ciągu trzech lat, ogranicza zbiory o ponad 20%. Produkcja w UE będzie na poziomie 11,5 miliona ton, czyli prawie 25% mniej, niż w ubiegłym roku. Warto dodać, że tonaż tegorocznej produkcji będzie niższy od średniej wieloletniej, więc nie powinno być problemów z zagospodarowaniem wszystkich jabłek.
W jednej z tabel wyraźnie widać znacznie mniejsze ilości jabłek przeznaczonych do przetwórstwa, i to w skali światowej. W tym sezonie mamy do czynienia z 27% spadkiem, przy czym mowa o ogromnych ilościach (3 104 000 tony). Największy spadek dotyczy UE. Na przykładzie powyższej tabeli widzimy wyraźnie, że do przetwórstwa tylko w Chinach trafi o pół miliona ton jabłek mniej niż w ubiegłym roku. Poza tym, wolumen owoców przeznaczonych do przetwórstwa, na przestrzeni ostatnich lat także spada. Zatem nie jest prawdą, teza o niebezpiecznej i wzmożonej konkurencyjności chińskiego koncentratu jabłkowego, względem europejskiego, na rynkach światowych. Konkurencja ta, owszem jest widoczna, ale mniejsza niż na przykład w środku obecnej dekady.
Karol Pajewski
Źródło: apps.fas.usda.gov