Hiszpania – zbliża się koniec sezonu, więcej truskawek trafia do przetwórstwa

truskawki

Hiszpański sezon truskawkowy zmierza ku końcowi. W związku z tym na rynku deserowym zauważalne są delikatne wzrosty cen. W tym momencie jednak znacznie więcej owoców, niż w ubiegłym roku, trafia do przetwórstwa. Jest to efektem zmniejszonego popytu na świeże owoce w związku z Covid-19.

Najgorsza sytuacja miała miejsce pod koniec kwietnia. Szczyt zachorowań zbiegł się w czasie ze szczytem zbiorów. Cena deserowych truskawek spadła wtedy nawet do 0,90 €/kg. (4,08 zł/kg). Zamknięcie lokalnych targowisk, oraz zmiana preferencji konsumentów, przyczyniły się do zmniejszonej sprzedaży. Klienci wybierali na przykład jabłka kosztem truskawek.

Darmowy numer TMJ - baner corner

Obecnie większość owoców trafia do przetwórstwa. Ponadto, sprzedaż ta rozpoczęła się znacznie wcześniej, niż w ubiegłym roku. Obecnie plantatorzy postanawiają sprzedawać resztę owoców na mrożenie z powodu większej konkurencji w Europie zachodniej. Truskawki Holenderskie, Francuskie czy Belgijskie trafiają na krajowe rynki i konkurencja staje się coraz cięższa.

Zdaniem prezesa stowarzyszenia producentów truskawek, Freshuelva, Rafaela Dominguesa na 50% areału truskawek całkowicie zakończono już zbiory. Obecnie świeże, deserowe truskawki kosztują około 1 €/kg (4,53 zł/kg). Mrożone owoce osiągają podobne stawki jak w ubiegłym roku, 1,35 – 1,40 €/kg, czyli od 6,12 do 6,35 zł/kg.

 

Źródło: IEGV

1 KOMENTARZ

  1. Potrzebuję 3 ludzi do zbioru maliny leniej zawaerowaie i wyżywienie zapewnione . Praca na akord. Cena od lubianki zalezna od cen rynkowych Najchetniej osobymlode lub w średnim wieku, pracowite którym zależy na pracy i w pracy wykazujących inicjatywe. Możliwość pracy przy zbiorze śliwek, jabłek orzechów laskwych i pracy przy przecinaniu i. Zawianiu malin nadruy a także prz przecina niu sadu ja łonowego i leszczynowego a także pomocy w gospodarstwie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here