Koniec pierwszej dekady listopada przynosi wyraźnie mniejszą podaż surowca dla przetwórstwa. Ceny skupu nieznacznie wzrosły. Możemy również zaobserwować nieco wyższy popyt na słodkie odmiany do produkcji musów i przecierów.
Na punktach skupu w zagłębiu grójeckim często spotkamy się z ceną 0,24 – 0,25 zł/kg. Na Powiślu Lubelskim i w zagłębiu sandomierskim dominuje stawka 0,23 – 0,25 zł/kg. Za ilości całosamochodowe można otrzymać maksymalnie 0,28 zł/kg. Oczywiście wzrosty na skupach wynikają ze wzrostów cen zakupu na zakładach przetwórczych. Najwyższa potwierdzona przez nas cena zbytu to 0,32 zł/kg.
Ponadto możemy osobno sprzedać słodkie odmiany do produkcji przecierów czy musów po wyższych cenach. Oferty kupna Szampiona czy odmian z grupy Jonagolda na ten cel wynoszą 0,30 – 0,32 zł/kg. O kilka gorszy droższy jest Golden Delicious. Ceny kształtują się od 0,35 do 0,38 zł/kg
Na punktach skupu w zagłębiach sadowniczych nie ma już kolejek. Handel przebiega znacznie bardziej płynnie niż w październiku. Na przetwórniach nie ma również problemów z awizacjami czy problemów z przyjęciem surowca. Tegoroczne zbiory można uznać za zakończone. W związku z tym skończyły się dostawy jabłek przemysłowych bezpośrednio z sadów. Sprzedawane są owoce zmagazynowane w gospodarstwach (których powoli ubywa) oraz te odrzucone od sortowania jabłek deserowych.