Marnowanie żywności staje się coraz poważniejszym problemem w bogatych krajach. Warto podkreślić, że odpady w małych sklepach są do 80% niższe niż w supermarketach.
Krótkie łańcuchy dostaw przynoszą korzyści wszystkim oprócz pośredników. Korzysta producent, który jest w stanie sprzedać nieco drożej. Korzysta także konsument, który kupuje świeższe produkty po niższych cenach. Ponadto ostatecznie marnowane jest znacznie mniej produktów.
Hiszpanie postanowili dokładnie zbadać, ile świeżych produktów marnuje się. Okazuje się, że marnowanie żywności w sklepach rolniczych, spółdzielniach rolniczych i na straganach rolników wynosi od 1% do 2%, czyli znacznie mniej niż w supermarketach.
Szacuje się, że dystrybucja długołańcuchowa marnuje rocznie 60 milionów ton żywności w Europie, czyli od 35 do 38 kilogramów na osobę rocznie. supermarkety marnują od 5 do 10% świeżych produktów. Odpowiadają za to przede wszystkim sieci supermarketów, które marnują od 5 do 10% świeżych produktów.
Małe warzywniaki, sprzedaż na targowiskach i sprzedaż bezpośrednia to także większy udział producenta w końcowej cenie produktu. Model handlu przeciwny do długiego łańcucha dostaw, to większe dochody rolników. Ponadto wiąże się on również ze wzrostem roli rynków hurtowych i bardziej rynkowym mechanizmem kreowania cen.
źródło: phys.org