Kolejny argument za sprzedażą bezpośrednią i małymi sklepami

wisnie 2020

Marnowanie żywności staje się coraz poważniejszym problemem w bogatych krajach. Warto podkreślić, że odpady w małych sklepach są do 80% niższe niż w supermarketach.

Krótkie łańcuchy dostaw przynoszą korzyści wszystkim oprócz pośredników. Korzysta producent, który jest w stanie sprzedać nieco drożej. Korzysta także konsument, który kupuje świeższe produkty po niższych cenach. Ponadto ostatecznie marnowane jest znacznie mniej produktów.

Darmowy numer TMJ - baner corner

Hiszpanie postanowili dokładnie zbadać, ile świeżych produktów marnuje się. Okazuje się, że marnowanie żywności w sklepach rolniczych, spółdzielniach rolniczych i na straganach rolników wynosi od 1% do 2%, czyli znacznie mniej niż w supermarketach.

Szacuje się, że dystrybucja długołańcuchowa marnuje rocznie 60 milionów ton żywności w Europie, czyli od 35 do 38 kilogramów na osobę rocznie. supermarkety marnują od 5 do 10% świeżych produktów. Odpowiadają za to przede wszystkim sieci supermarketów, które marnują od 5 do 10% świeżych produktów.

Małe warzywniaki, sprzedaż na targowiskach i sprzedaż bezpośrednia to także większy udział producenta w końcowej cenie produktu. Model handlu przeciwny do długiego łańcucha dostaw, to większe dochody rolników. Ponadto wiąże się on również ze wzrostem roli rynków hurtowych i bardziej rynkowym mechanizmem kreowania cen.

 

źródło: phys.org

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here