W mołdawskich sieciach supermarketów na przełomie listopada i grudnia oferowane są jabłka niskiej jakości po stosunkowo wysokich cenach (0,8-1,0 USD/kg).
Według operatorów rynku owoców jakość jabłek wchodzących na rynek krajowy, jest – w duchu „tradycji sowieckiej” -zawsze gorsza od jakości jabłek na eksport – nawet w udanych sezonach, przy dostatku produktów wysokiej jakości. Wynika to częściowo także z polityki krajowych sieci supermarketów, które gotowe jest przyjmować produkty tylko w najniższej cenie, a nie te jakościowo dobre.
Czytaj także: Mołdawia będzie mogła eksportować jabłka do Indii
Jednak w obecnym, problematycznym, sezonie wyjątkowo niska jakość jabłek w mołdawskich supermarketach jest również wskaźnikiem niskiej jakości produktów ulokowanych w przechowalniach o różnych poziomach technologicznych. W tym także w chłodniach z KA.
Piotr Grel
za: east-fruit.com