Ogromne ograniczenie ilości jabłek przeznaczonych do przetwórstwa w Europie

Przetwórstwo jabłek

Według nowego raportu około 3,6 miliona ton europejskich jabłek trafiło do przetwarzania w tym sezonie w porównaniu do około 6,1 miliona ton w poprzednim sezonie.

Udział jabłek wykorzystywanych do przetwórstwa różni się znacznie w zależności od kraju, od zerowego w Grecji i krajach skandynawskich do znacznie ponad 70% na Węgrzech. Udział w przetwarzaniu również zmienia się z roku na rok. Prognozuje się, że średni udział jabłek w przetwórstwie w UE wyniesie około 31% całkowitej podaży w sezonie 2019/20 w porównaniu z 40% w poprzednim sezonie.

Kraje produkujące najwięcej jabłek przemysłowych to (w kolejności malejącej) Polska, Niemcy, Węgry, Włochy, Rumunia, Francja, Austria, Hiszpania, Wielka Brytania i Czechy.

Jednak ilość przetworzonych owoców jest w rzeczywistości większa niż w 2017/18 (3,2 mln ton). Handel koncentratem teraz spowolnił, ponieważ nabywcy uważają, że obecne ceny są nieuzasadnione wysokie i czekają na ich spadek, prawdopodobnie po Nowym Roku.

Najwyższa stawka transakcyjna, jaka dotychczas miała miejsce, to 1,55 EUR za kilogram (6,67 PLN / kg) ex-works dla 4% soku kwasowości.

Karol Pajewski
Źródło:iegvu.agribusinessintelligence.informa.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności