Na podstawie wyliczeń Komisji Europejskiej i własnych spostrzeżeń analitycy rynkowi portalu EastFruit przewidują, że w najbliższych latach umocnią się już widoczne na europejskim rynku trendy. Dla głównego produktu naszych sadów (nie tylko polskich) – jabłek nie są one korzystne, natomiast coraz szersze perspektywy rozwoju mają owoce jagodowe.
Stagnacja spożycia jabłek w Europie będzie trwać lub pogłębiać się z powodu odwrotu części konsumentów od cukru, słodkich owoców i soków. Spadek zainteresowania świeżymi owocami i warzywami będzie wynikał także z rosnącego zainteresowania konsumentów zdrowymi przegryzkami z wykorzystaniem wstępnie przygotowanych, rozdrobnionych surowych owoców czy warzyw. Nie wiadomo też, czy nawet w przypadku zniesienia przez Rosję embarga na europejskie towary sadownicy z państw UE odzyskają rynek zajęty przez rozwijającą się rodzimą produkcję i dostawców z Mołdawii, Uzbekistanu, Kirgistanu.
Natomiast zainteresowanie jagodami na rynkach Europy i świata rośnie szybciej, niż produkcja tych owoców. Obok jagód na znaczeniu zyskują także różne gatunki orzechów.
Za: east-fruit.com