– Głównymi krajami importerami koncentratu jabłkowego z Ukrainy w minionym sezonie były Polska i USA, które sprowadziły odpowiednio 23,7 tys. ton i 23,6 tys. ton tych produktów – poinformowała UPOA.
W pierwszych 11 miesiącach minionego sezonu (lipiec-maj) Ukraina wyeksportowała 83,9 tys. ton koncentratu jabłkowego. W porównaniu z sezonem 2018/2019, w którym wyeksportowano rekordowe 108,6 tys. ton koncentratu jabłkowego, dostawy tych produktów za granicę w ujęciu fizycznym spadły o 23%, ale wynika to głównie z mniejszych zbiorów.
Wzrost ceny koncentratu jabłkowego w minionym sezonie wynika przede wszystkim ze spadku produkcji jabłek na Ukrainie. Ze względu na ograniczoną podaż produktów wysokiej jakości na rynku, producenci nie spieszyli się z przekazywaniem do przetwórstwa jabłek niskiej jakości, starając się jak najszybciej sprzedać je na rynku świeżym. Jednocześnie ceny tych owoców na początku sezonu 2019/2020 były 1,5-2 razy wyższe niż rok wcześniej. W związku z tym poziom cen jabłek przemysłowych był również znacznie wyższy niż w sezonie 2018/2019.
Głównymi krajami importerami koncentratu jabłkowego z Ukrainy w minionym sezonie były Polska i Stany Zjednoczone. Zwraca się uwagę, że Stany Zjednoczone stosunkowo niedawno – w przedostatnim sezonie – znacznie zwiększyły dostawy koncentratu jabłkowego z Ukrainy. Rosnące zainteresowanie produktami ukraińskimi ze strony Stanów Zjednoczonych wynika z ograniczenia dostaw koncentratu z Chin w związku z napiętą sytuacją gospodarczą między krajami. Wśród pięciu największych odbiorców ukraińskiego koncentratu jabłkowego są także Austria, Niemcy i Białoruś.
Źródło: UPOA