Problem z górną średnicą jabłek

Od wielu lat standardem, czy swoistym minimum w handlu jabłkiem deserowym jest średnica 70 mm. Dotyczy to większości odmian.Wiele nieporozumień wynika natomiast z górnej średnicy owoców. Jak i czy da się je zagospodarować?

W ubiegłym roku jako przerosty w cenie jabłka przemysłowego lądowały jabłka powyżej 90 mm, w kilku przypadkach nawet 85 mm. Za największe owoce, sadownicy otrzymywali po sortowaniu śmieszną cenę 0,05 – 0,10 zł/kg. Jednak wielu sadowników jest przekonanych, że jabłka te nie lądowały na skrzyni ciężarówki, a co za tym idzie nie były przeznaczone do przetwórstwa. Znajdowały się natomiast na rynkach hurtowych.

W obecnym sezonie nieco się to zmieniło. Jako przerosty traktowane są największe owoce, czyli te powyżej 95 mm. Znacznie zmniejszy to odsetek jabłek przemysłowych po sortowaniu. Co za tym idzie uspokoi nastroje producentów. Jest to również jeden z efektów mniejszej produkcji jabłek w tym sezonie.

Karol Pajewski

Czytaj także: Oparzelizna powierzchniowa – jak jej zapobiec?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności