Produkcja jabłek w Brazylii – 3 odmiany

Gala - odmiana jabłoni

Odległa od naszego kraju Brazylia za kilka tygodni zacznie zbiory jabłek. Niezwykle ciekawa jest struktura tamtejszej uprawy.

Otóż jak ukazuje Brazylijskie Stowarzyszenie Producentów Jabłek, prym wiodą dwie odmiany. Gala (56%) i Fuji (39%), pozostałe 5% to lokalna odmiana Eva i inne.

Darmowy numer TMJ - baner corner

Produkcja jabłek w BrazyliiPrzy produkcji sięgającej niemal 1 100 000 ton w 2019 roku, Brazylia niewiele eksportuje. Eksport to zaledwie 71 000 ton (mniej więcej tyle samo Brazylia importuje). Najciekawszy z naszego punktu widzenia, jest widoczny, wzrost eksportu do Rosji. Jest to ponad 4-krotny wzrost.

Podobnie jest w przypadku Indii. Potwierdza to, tezę o tym, że najbardziej obiecującym rynkiem z punktu widzenia naszego eksportu, są właśnie Indie. Widząc różnice w cenie, brazylijscy eksporterzy, postanowili to wykorzystać. Spożycie jabłek w tym kraju jest bardzo małe. Wynosi ono 3 kg rocznie na mieszkańca.

25% produkcji jest przeznaczone dla przetwórstwa. Większość koncentratu dotychczas była eksportowana na północną półkulę. Jednak spożycie krajowe bardzo szybko rośnie. Także ze względu przepisów, które nakazują używanie w sokach, zadanego procenta koncentratów owocowych.

Karol Pajewski
Źródło: Brazil – Annual Fresh Deciduous Fruit Report

ARTYKUŁY POWIĄZANE

None found

[s4u_pp_featured_products per_row="2"]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here