Rośnie konkurencyjność tureckich czereśni ze względu na niskie koszty produkcji

Dzięki zmianie struktury upraw rośnie eksport czereśni z Turcji. Owoce są dużą konkurencją na międzynarodowym rynku z powodu niższych kosztów produkcji.

W tym roku w szczycie sezonu można było kupić w polskich marketach między innymi czereśnie z Turcji. Produkcja rozwija się szybko dzięki korzystnemu klimatowi, położeniu i  polityce eksportowej. Tamtejszą produkcję stymuluje również fakt, że kraj nie należy do UE, dzięki czemu tureccy sadownicy nie martwią się o wycofywanie substancji czynnych. Koszty produkcji także nie rosną w tak szybkim tempie jak w naszym kraju. Finalnie czereśnie z Turcji są konkurencyjne na rynkach światowych i w coraz większych ilościach eksportowane na rynki, które kiedyś zaopatrywaliśmy.

Największym rynkiem dla tureckich czereśni były w tym sezonie Rosja i Niemcy. Producenci z Azji Mniejszej bezdyskusyjnie korzystają na embargu między Rosją a Unią Europejską i Polską. W związku z napiętą sytuacją między Polską a Białorusią nie można wykluczyć, że eksporterzy z Turcji będą w stanie sprzedawać więcej owoców naszym wschodnim sąsiadom. W tym czereśni.

Całkowita produkcja czereśni w Turcji przekroczyła w tym sezonie 700 000 ton. Ponad połowa tego tonażu jest sprzedawana w kraju. Kolejne 20% produkcji jest kierowane do przetwórstwa. Tu warto dodać, że jeśli chodzi o tytułowy gatunek jest dużo lepiej rozwinięte niż w Polsce. W tym roku Turcja wyeksportowała aż 87 000 ton czereśni, co przewyższa całkowitą produkcję gatunku w Polsce.

źródło: USDA / Turkey – Stone Fruit Annual

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here