Śliwa Jojo – królowa tonażu

Śliwa Jojo
Śliwa Jojo - fot. K.Pajewski

W momencie dojrzałości i zbioru śliwek odmiany Jojo warto o niej powiedzieć coś więcej. Jest to odmiana wyhodowana w Niemczech ze skrzyżowania odmian Ortenauer i Stanley.

Największą zaletą tej odmiany jest plonowanie. Coroczne i obfite. Wielu sadowników zajmujących się śliwami uważa, że to właśnie ona daje największy tonaż (inni stawiają na Lepotice czy Stanleya).

Czytaj także: ‘Fioletowo’ na Broniszach

Trzeba natomiast uczciwie przyznać, że w kategorii smaku Jojo nie zajmie miejsca na podium. W odróżnieniu do okrągłej Lepoticy, Jojo słabo „łapie wymiar” gdyż owoce są nieco wydłużone.

Czytaj także: W minionym tygodniu najdroższa była Antonówka

Jednak, gdy spojrzymy na nią od strony produkcji przemysłowej bardzo zyskuje w naszych oczach. Odporna na szarkę, plonująca corocznie i obficie. Owoce, gdy dojrzałe, nie opadają tak szybko jak w przypadku innych odmian. Z punktu widzenia masowej produkcji przemysłowej to właśnie ta odmiana wydaje się być idealnym wyborem.

Karol Pajewski

ARTYKUŁY POWIĄZANE

None found

[s4u_pp_featured_products per_row="2"]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here