Spożywanie flawonoidów obecnych w jabłkach lub herbacie zmniejsza ryzyko raka i chorób serca

Jabłka i herbata bogate we flawonoidy
Zdjęcie pobrane ze strony: rtve.es

Według badań przeprowadzonych przez Edith Cowan University (Stany Zjednoczone) spożywanie produktów bogatych w flawonoidy, takich jak jabłka i herbata, chroni przed rakiem i chorobami serca, szczególnie u palaczy i osób pijących duże ilości alkoholu.

W swojej pracy, opublikowanej w czasopiśmie Nature Communications, badacze przeanalizowali dietę grupy 53 048 Duńczyków w ciągu 23 lat. I odkryli, że ludzie, którzy rutynowo spożywali umiarkowane do dużych ilości żywności bogatej w flawonoidy, byli mniej narażeni na śmierć z powodu raka lub chorób serca.

Odkrycia te są ważne, ponieważ podkreślają potencjał zapobiegania rakowi i chorobom serca, szczególnie u osób z wysokim ryzykiem tych przewlekłych chorób.”- mówi lider badań Nicola Bondonno.

Ponadto dodaje, że wykazano, iż flawonoidy działają przeciwzapalnie i poprawiają funkcję naczyń krwionośnych, co może wyjaśniać, dlaczego są one związane z niższym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca i raka. Kolejnym krokiem w tym badaniu będzie dokładniejsza obserwacja, na jakie rodzaje nowotworów i chorób serca są najbardziej działają flawonoidy.

Jak wykazano w tym nowym badaniu, związek między wysokim spożyciem flawonoidów a zmniejszonym upośledzeniem czynności płuc wydaje się być silniejszy wśród tych, którzy nigdy nie palili i tych, którzy rzucili palenie.

Inne badania wykazały również, że jedzenie owoców i warzyw zawierających wysoki poziom flawonoidów, takich jak jabłka, gruszki i jagody, może być związane z mniejszym przyrostem masy ciała. Wiele lat temu uważano, że flawonoidy są substancjami bez korzystnego działania na zdrowie, jednak wykazano, że ich spożywanie ma wiele korzyści zdrowotnych, głównie ze względu na ich właściwości przeciwutleniające.

Karol Pajewski
Źródło: www.rtve.es

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here