Tureckie jabłka – produkcja, odmiany, eksport

Eksport tureckich jabłek

Turcja jest jednym z największych producentów jabłek w Europie. Tradycyjne, ekstensywne sady stanowią nadal większość w produkcji jabłek, więc Turcja nie jest obecnie znaczącym eksporterem tych owoców.

Dla sezonu 2019/20 produkcja jabłek w Turcji jest prognozowana na 3 mln ton, podobnie jak w roku ubiegłym. Producenci owoców ziarnkowych, w tym jabłek, prowadzą w Turcji produkcję zazwyczaj w małych sadach. Jednak w ostatnich latach założono w tym kraju również profesjonalne, duże obiekty. Te ostatnie sady są nastwione głównie na eksport. Skoncentrowane są więc na uprawie nowych odmian, które cieszą się dużym popytem na rynkach zagranicznych.

Różnorodne regiony geograficzne Turcji pozwalają na produkcję setek odmian jabłek, jednak tylko kilka z nich jest wprowadzanych do obrotu komercyjnie. Sady handlowe znajdują się na ogół w południowej części środkowej Anatolii oraz północnych rejonach śródziemnomorskich. Zbiory rozpoczynają się w lipcu i trwają do końca października.

Około 50% procent całej komercyjnej produkcji jabłek pochodzi z trzech prowincji: Isparta, Karaman i Nigde. Isparta jest największą prowincją produkującą ponad 600 tys. ton jabłek rocznie, co stanowi około 20 procent całkowitej produkcji Turcji. Karaman jest drugim co do wielkości ośrodkiem produkcyjnym dającym około 16 procent całkowitej produkcji kraju.

Według Tureckiego Instytutu Statystycznego, główne odmiany jabłek to Starking, Golden Delicious, Amasya, oraz Granny Smith.

Według Tureckiego Instytutu Statystycznego, w ciągu pierwszych trzech miesięcy sezonu 2019/20 (od czerwca do sierpnia eksport świeżych jabłek wyniósł około 35tys. ton, co oznacza wzrost o 5 tys. ton w porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku gospodarczego.

Czytaj także: Soki i koncentraty – Turcy wyznaczają sobie cel

Prognoza eksportu jabłek dla całego sezonu 2019/20 wynosi 280 tys. ton. W poprzednim Turcja wyeksportowała 276 tys. ton jabłek o wartości około 89 mln USD. Sąsiedzi – Irak (130 tys. t) i Syria (50 tys. t) są głównymi rynkami, odbierającymi około 60 procent całkowitego eksportu. Indie, Arabia Saudyjska Arabia, Turkmenistan i Rosja były następnymi ważnymi kierunkami eksportu tureckich świeżych jabłek.

Piotr Grel
za: fas.usda.gov

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności