Tureckie owoce pestkowe

Produkcja czereśni i wiśni zbliża się w Turcji do miliona hektarów – w nadchodzącym sezonie (rok gospodarczy 2019/20) może osiągnąć 865 tys. ton.

Czereśnie i wiśnie produkowane są przede wszystkim na eksport – głównie do Rosji i krajów Unii Europejskiej, ale teraz już także do Chin. Innych pestkowych także będzie więcej.

Wygląda na to, że tegoroczny rekord eksportu czereśni długo się w Turcji nie utrzyma – jeśli nic (np. pogoda) nie pokrzyżuje planów tamtejszym sadownikom, najbliższej wiosny mogą oni zebrać o 41 tys. ton więcej tych owoców. Prawie tyle samo – 830 tys. ton mają wynieść zbiory brzoskwiń i nektaryn, również o 40 tys. ton więcej niż w sezonie 2018/19.

Łączna powierzchnia sadów czereśniowych i wiśniowych pod koniec 2018 roku wynosiła w Turcji 106 tys. hektarów, zaś brzoskwiniowych i nektarynowych – 46,4 tys. hektarów.

Piotr Grel
Za: USDA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności