Klimat Maroka pozwala uprawiać innowacyjne odmiany borówki przez 9 miesięcy w roku, a sezon rozpocząć dwa miesiące wcześniej, niż uprawiając tradycyjne.
Maroko szuka niszy rynkowej, która mogłoby zająć ze swoją rosnącą produkcją jagód borówki wysokiej. Klimat tego kraju pozwala uprawiać innowacyjne odmiany w dłuższej perspektywie, oferując wartość dodaną i potencjalną produkcję przez 9 miesięcy. Co więcej, daje to możliwość rozpoczęcia sezonu 2 miesiące wcześniej, niż uprawiane dotąd w Maroku odmiany.
Jak dotąd głównym rynkiem eksportowym dla Maroka była Unia Europejska (via Hiszpania). Wykorzystując krótkie okresy, w których podaż owoców spada, teraz kraj ten przygotowuje swoje kanały dystrybucji do Azji, Stanów Zjednoczonych i na Bliski Wschód.
Piotr Grel
za: kurkul.com