WAPA: Ile jabłek jest jeszcze w polskich chłodniach?

idared

WAPA właśnie zaprezentowała najnowsze statystki dotyczące zmagazynowanych jabłek. Na pewno wielu z nas czekało na te dane. Zastanawialiśmy się przecież, ile jabłek deserowych trafiło w ostatnim czasie do przetwórstwa.

Pod względem zmagazynowanego w obiektach chłodniczych wolumenu jabłek nadal przodujemy w Europie. Oszacowano, że w polskich chłodniach znajduje się (na dzień 1 marca) jeszcze 895 tysięcy ton jabłek deserowych. Na drugim miejscu są Włosi – 827 tysięcy ton, a na trzecim Francuzi – 404 tysiące ton.

Sadownicy i eksperci wyczekiwali opublikowanych dziś danych. Powodem była rekordowa (względem minionych lat) sprzedaż jabłek deserowych do przetwórstwa. Wszyscy zadawali sobie pytanie czy trend ten będzie miał odzwierciedlenie w danych oraz czy uda się go oszacować.

Według danych z Polski 1 marca tego roku mieliśmy w chłodniach o 45% mniej Glostera niż przed rokiem. W przypadku Idareda, polskie zapasy były o 5,9% wyższe niż w ubiegłym roku o tej samej porze. O ile w przypadku Glostera można się zgodzić z danymi, to z Idaredem jest odwrotnie. Biorąc pod uwagę, sprzedaż odmiany do przetwórstwa (grudzień, styczeń, luty) oraz obecną jej podaż na rynku zaprezentowane dane zaskakują.

Niestety, we wszystkich krajach notowany jest spadek sprzedaży jabłek względem minionego sezonu. Żaden z wiodących producentów nie ma znacząco mniej zmagazynowanych jabłek niż przed rokiem. W całej Europie jest bowiem 2 296 000 ton jabłek, czyli 8,6% więcej jabłek niż przed rokiem. To aż 232 tysiące ton.

Niemniej stosunek zmagazynowanych jabłek w Polsce w marcu 2022 do marca 2021 (6,9%) jest mniejszy niż w ostatnim zestawieniu dotyczącym początku lutego – 7,8%. Wynika to zapewne z dużej sprzedaży jabłek deserowych do przetwórstwa. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here