Wpływ koronawirusa na australijski oraz azjatycki rynek świeżych owoców i warzyw

Pandemia koronawirusa poważnie namieszała w wielu sektorach gospodarki. Eksport i import świeżych owoców oraz warzyw w wielu krajach jest utrudniony lub znacznie spowolniony niż dotychczas.

Eksport świeżych produktów z Bangladeszu został poważnie utrudniony ze względu na ograniczone loty w kilku krajach Bliskiego Wschodu.  Działanie to ma na celu zapobieganie rozprzestrzeniania się koronawirusa. Rząd Indonezji musi jeszcze bardziej uprościć procedury importowe dla podstawowych produktów takich jak czosnek (jest on kupowany w dużych ilościach w związku z nadchodzącymi festiwalami religijnymi). W Pakistanie wszystkie sektory gospodarki są pod ogromną presją z powodu pandemii, a zawieszenie lotów stworzyło poważne zagrożenie szczególnie dla sektora handlu.

Czytaj także: Koronawirus winny problemów logistycznych w eksporcie hiszpańskich truskawek

Australijscy producenci owoców i warzyw obawiają się, że globalne ograniczenia w podróżach mogą spowodować bezpośrednie niedobory siły roboczej w ich gospodarstwach, co spowoduje pozostanie części plonów na polach.Zbiory w wielu krajach,w tym w Australii są uzależnione możliwości przyjazdu pracowników zagranicznych. Producenci owoców i warzyw twierdzą, że obecnie pandemia nie wpływa na zmniejszenie popytu na świeże produkty. Największą ich obawą jest niedobór liczby pracowników sezonowych.

Z kolei Tajlandzka Federacja Transportu Lądowego podejrzewa, że liczba przesyłek lądowych jeszcze bardziej się zmniejsz. Może to wpłynąć również na eksport żywności, ponieważ żywność i inne produkty spożywcze wysyłane do Chin stanowią 20–21% całkowitego eksportu. Natomiast  sprzedaż kurkumy z Indii do Europy i Azji Zachodniej gwałtownie wzrosła ze względu na jej rzekome właściwości lecznicze.

Źródło: freshplaza.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here