Wyjątkowy wzrost produkcji jabłek o czerwonym miąższu w Chinach

By Lubera - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17440356

Listopad to pora roku, kiedy nowe zbiory chińskich jabłek wchodzą na rynek w dużych ilościach. Całkowita wielkość produkcji jest znacznie wyższa niż w ubiegłym roku, a konkurencja na rynku staje się coraz bardziej intensywna.

Obecna cena jabłek wykazuje znaczny spadek w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku.

Odmianą wyróżniającą się jest Love of Red. To jabłko jest późną odmianą, a jego miąższ jest czerwony. Jest to szczególnie charakterystyczna cecha jabłka. Zapotrzebowanie rynku na te jabłka nie przestaje rosnąć.

Prezes National Agricultural Baoxing Company mówi: „Wielkość produkcji w tym roku jest pięć razy większa niż w ubiegłym roku, a jakość produktu pozostaje na takim samym poziomie. Obecna podaż Love of Red nie jest w stanie zaspokoić popytu na rynku, ponieważ odmiana jest wyjątkowa i jego wartość odżywcza jest wysoka. W związku z tym mamy do czynienia z bardzo małą konkurencją ze strony standardowych odmian jabłek.

Chińscy producenci nadal używają opakowań upominkowych do pakowania jabłek. Łączna powierzchnia nasadzeń wynosi około 667 hektarów. Love of Red jest odmianą soczystą, słodko-kwaśną. Zawartość cukru wynosi około 14-17. Jabłka są bogate w antocyjany, które nadają im czerwony kolor. Zawierają 20-30 razy więcej antocyjanów niż normalne jabłka, są one odporne na utlenianie i nie psują się tak szybko.

Karol Pajewski
Źródło: freshplaza.es

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here