W kontekście Turcji, mówimy przede wszystkim o imporcie świeżych produktów. Jesteśmy perspektywicznym rynkiem dla tureckich eksporterów i nie jest to żadną tajemnicą. Warto przekuć import w reeksport. Wówczas zyski zostaną w Polsce i obie strony będą zadowolone.
Możemy zrobić wspólny biznes
Polska jest ważnym rynkiem dla tureckich eksporterów świeżych owoców i warzyw oraz jednym z największych i najważniejszych rynków w Unii Europejskiej. Dwustronny handel między Turcją a Polską stale rośnie, a świeże owoce i warzywa są kluczowym składnikiem. Oba kraje mają znaczną przewagę nad innymi pod względem położenia geograficznego i potencjału produkcji rolnej.
Z powodu takich czynników jak globalne ocieplenie i zmniejszające się zasoby wody, obszary produkcji rolnej na całym świecie zaczęły się kurczyć. Jednak w Turcji sytuacja ta poprawia się z dnia na dzień. Wykorzystując ten pęd, Turcja jest gotowa stać się globalną bazą produkcyjną świeżych owoców i warzyw, szczególnie dla Europy, i eksportować je szybko i bezpiecznie dzięki swoim zaletom logistycznym. Jest to wysoce strategiczna kwestia wykraczająca poza zwykłe zaangażowanie handlowe. Biorąc pod uwagę geopolityczne położenie Polski, Turcja i Polska mogą współpracować w tej kluczowej sprawie.
Turcja ma również znaczny potencjał w zakresie rolnictwa ekologicznego dzięki swojemu klimatowi, zasobom wodnym, żyzności gleby i różnorodności. Kraj ten czyni znaczące postępy w kierunku naturalnej i ekologicznej produkcji świeżych owoców i warzyw. Rolnicy coraz częściej stosują przyjazne dla środowiska metody i ograniczają stosowanie nawozów sztucznych i pestycydów.
Szczyt Polska-Turcja w Warszawie
Pierwszy szczyt Turcja-Polska odbył się 23 stycznia 2025 r. w Warszawie, w ramach Kampanii Promocyjnej Sektora Świeżych Owoców i Warzyw w Turcji zorganizowanej przez Zarząd Sektora Stowarzyszeń Eksporterów Świeżych Owoców i Warzyw w ramach Tureckiego Wsparcia Jakości Ministerstwa Handlu.
W szczycie, w którym licznie uczestniczył Zarząd Sektora Stowarzyszeń Eksporterów Świeżych Owoców i Warzyw w Turcji, uczestniczyli również Ambasador Turcji w Warszawie Rauf Alp Denktaş, Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Polski Pan Stefan Krajewski, Wiceprzewodniczący Polsko-Tureckiej Grupy Parlamentarnej Senator Grzegorz Matusiak oraz Ambasador Jerzy Drożdż, Przewodniczący Polsko-Tureckiej Rady Biznesu Polskiej Krajowej Izby Gospodarczej.
W Szczycie Świeżych Owoców i Warzyw Turcja-Polska wzięli udział dyrektorzy naczelni wiodących polskich sieci supermarketów, przedstawiciele głównych firm importujących, profesjonaliści z branży i przedstawiciele prasy.
Przemawiając na otwarciu szczytu, Ali Kavak, przewodniczący zarządu sektora tureckich stowarzyszeń eksporterów świeżych owoców i warzyw, podkreślił, że stosunki dyplomatyczne i handlowe między Polską a Turcją sięgają 600 lat i kontynuował swoje słowa następująco: „Między naszymi krajami istnieje zrównoważona wymiana handlowa. W eksporcie krajowym Polski, Turcja zajęła 18. miejsce z udziałem 1,3% w 2023 r. Eksport Polski do Turcji wyniósł 5 mld USD, podczas gdy eksport Turcji do Polski wyniósł 6 mld USD. W imporcie do Polski Turcja zajmuje 13. miejsce z udziałem 2,1%. Jesteśmy tutaj jako eksporterzy świeżych owoców i warzyw w Turcji; nasz udział w tym imporcie Polski, która w 2023 r. będzie importować 3,386 mld USD świeżych owoców i warzyw, wynosi zaledwie 217 mln USD. Turcja eksportuje tylko 8% świeżych owoców i warzyw, które produkuje. Chciałbym podkreślić, że przywiązujemy wagę do bezpieczeństwa oferowanych przez nas produktów do spożycia przez naszych obywateli, aby Polacy mogli bezpiecznie spożywać tureckie produkty. Chcemy dotrzeć do Państwa z naszymi produktami najwyższej jakości. To jest cel tego projektu. Dołożymy wszelkich starań, aby eksport świeżych owoców i warzyw z Polski był zrównoważony i otwarty na rozwój.”
Przemawiając na otwarciu Szczytu, Pan Stefan Krajewski, Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Polski, stwierdził, że stosunki handlowe między Turcją a Polską gwałtownie wzrosły w ostatnich latach i że sektor świeżych owoców i warzyw ma duże znaczenie w tym wzroście. Podkreślił znaczenie współpracy Polski z Turcją jako ważnego kraju rolniczego.
Panel poświęcony znaczeniu sektora świeżych owoców i warzyw w stosunkach handlowych Turcji i Polski, należytej staranności i celach zorganizowany w ramach szczytu moderował sekretarz generalny AKİB Mehmet Ali Erkan. W panelu wzięli udział: Ali Kavak, przewodniczący zarządu sektora stowarzyszeń eksporterów świeżych owoców i warzyw Turcji, Oğuzhan Altun, członek zarządu sektora stowarzyszeń eksporterów świeżych owoców i warzyw Turcji, Jacques Tourel, przewodniczący zarządu World Trade Center Warsaw, oraz Przemysław Buczkowski, główny doradca polskiego Ministerstwa Rozwoju i Technologii.
Informacja prasowa