Firma Okanagan Specialty Fruits z Kanady promuje modyfikowane genetycznie jabłka. Główne zalety wychodowanych odmian to zatrzymanie brązowienia jabłek po procesie obierania i dłuższy okres przydatności do spożycia. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?
Jabłka sprzedawane pod marką Arctic Apples nie brązowieją po przekrojeniu. Zmiana koloru miąższu jest głównym powodem używania kwasku cytrynowego w procesie obierania jabłek.
Ponadto przedstawiciele firmy promują modyfikowane jabłka pod względem dłuższej przydatności do spożycia. Jako główny argument jest tu przytaczany mniejszy odsetek wyrzucanych jabłek – mniej marnowanej żywności.
Producenci szczycą się tym, że plastry jabłkowe ich produkcji zachowują dłużej atrakcyjny wygląd i świeżość niż plastry z niemodyfikowanych odmian. Na razie dostępne są w dwóch smakach, słodkim i kwaśnym.
Wspomniana kanadyjska firma specjalizuje się w opracowaniu, uprawie, przetwórstwie i sprzedaży zmodyfikowanych genetycznie odmian owoców stworzonych w drodze bioinżynierii.
Źródło: fruitgrowersnews.com