Arctic Apples – Jabłka GMO

arctic apple

Firma Okanagan Specialty Fruits z Kanady promuje modyfikowane genetycznie jabłka. Główne zalety wychodowanych odmian to zatrzymanie brązowienia jabłek po procesie obierania i dłuższy okres przydatności do spożycia. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

Jabłka sprzedawane pod marką Arctic Apples nie brązowieją po przekrojeniu. Zmiana koloru miąższu jest głównym powodem używania kwasku cytrynowego w procesie obierania jabłek.

Ponadto przedstawiciele firmy promują modyfikowane jabłka pod względem dłuższej przydatności do spożycia. Jako główny argument jest tu przytaczany mniejszy odsetek wyrzucanych jabłek – mniej marnowanej żywności.

Producenci szczycą się tym, że plastry jabłkowe ich produkcji zachowują dłużej atrakcyjny wygląd i świeżość niż plastry z niemodyfikowanych odmian. Na razie dostępne są w dwóch smakach, słodkim i kwaśnym.

Wspomniana kanadyjska firma specjalizuje się w opracowaniu, uprawie, przetwórstwie i sprzedaży zmodyfikowanych genetycznie odmian owoców stworzonych w drodze bioinżynierii.

Źródło: fruitgrowersnews.com

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności