Bardzo duże straty w hiszpańskich sadach po kwietniowych przymrozkach

Po przymrozkach z początku kwietnia sadownicy z Hiszpanii dokładniej oceniają poziom uszkodzeń. W wybranych gatunkach pestkowych owoców będzie o 80% mniej.

Katalonia i Aragonia na północy Hiszpanii to zagłębie produkcji sadowniczej w Hiszpanii. Na początku kwietnia, w pełni kwitnienia gatunków ziarnkowych i tuż po kwitnieniu gatunków pestkowych region nawiedziły dotkliwe przymrozki. Zazwyczaj w tym okresie temperatury nie spadają poniżej zera. W tym roku sadownicy doświadczyli miejscowych spadków temperatur do rekordowego poziomu -9 stopni Celsjusza.

Ze wszystkich gatunków owoców pestkowych czereśnie ucierpiały najmniej. Plony będą o około 30% niższe niż normalnie. Jednak w przypadku moreli i nektaryn sytuacja jest dramatyczna, ponieważ około 80% upraw jest uszkodzonych. Jak widać, tradycyjnie najbardziej ucierpiały najbardziej wrażliwe na spadki temperatur morele. Hiszpańskie media nie podają dokładnego poziomu uszkodzeń w gatunkach ziarnkowych. Niemniej są one również notowane w przypadku jabłoni i gruszy.

Finalne zbiory mogą okazać się jeszcze niższe, ponieważ zawiązki cały czas spadają z drzew. Po przekrojeniu, pestki mają czarny kolor. Dotyczy to wszystkich gatunków pestkowych w rejonie oznaczonym na mapie, który 3 tygodnie temu ucierpiał najbardziej. Skalę strat potwierdzają firmy ubezpieczeniowe „to najgorsza jednorazowa strata poniesiona przez hiszpańską wieś w ciągu ostatnich czterech dekad”.

prymrozki w hiszpanii

źródło i zdjęcie: diariodelcampo.com

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here