Belgia i Holandia reeksportem stoi

Holandia i Belgia importują znacznie więcej owoców niż produkują. Co więcej kraje te nie są w stanie ani skonsumować, ani przetworzyć takiego wolumenu. Jest on więc reeksportowany. Aż 93% holenderskiego eksportu to owoce i warzywa niewyprodukowane w Holandii.

Dane za handlu pokazują, że Holandia eksportuje 5 razy więcej owoców niż produkuje. Belgia natomiast 2 razy więcej. Wśród sadowników i hurtowników w Polsce można się od wielu lat spotkać z żargonowym powiedzeniem, że dana partia owoców czy warzyw „urosła w holenderskim porcie”. Oznacza to mniej więcej tyle, że jest to towar importowany, który następnie został wysłany poza granice Holandii.

Holandia w ostatnim roku wyprodukowała 760 000 ton owoców a eksportowała 3 945 000 ton. Belgia z kolei wyprodukowała 620 000 ton owoców a wyeksportowała 1 250 000 ton. Belgia eksportuje głównie do krajów sąsiednich. Holadnia natomiast również do Skandynawii, Europy Środkowej i południowej. Jeśli zaś spojrzymy w sam eksport, to aż 93% holenderskiego eksportu, to reeksport. W przypadku Belgii odsetek ten wynosi 68%.

Nierzadko zastanawiamy się jak to możliwe, że przy kosztach produkcji na Zachodzie Europy, warzywa i owoce z Beneluksu znajdują się na półkach marketów w Polsce i są tańsze od krajowych. Czasami jest to efekt bardzo wysokiej produkcji i niskich cen, a czasem reeksportem znacznie tańszych warzyw.

 

dane statystyczne

źródło: fruitandvegetablefacts.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here