Styczeń w cenach jabłek deserowych nie przynosi znaczących zmian. Z kolei koszty przechowania cały czas rosną…
Przez pięć miesięcy trwającego sezonu 2023/24 średnie ceny wysortowanych jabłek w Europie wahały się zaledwie o 13 zł (3 euro) na 100 kg. Można powiedzieć, że cena jest wyjątkowo stabilna. Spojrzenie na wykres dotyczący Polski również pokazuje różnicę wynoszącą jedynie 13 zł (3 euro).
Jednakże z punktu widzenia przechowalnictwa jabłek taki wykres nie wróży dobrze, ponieważ koszt przechowania jabłek rośnie wraz z upływem czasu. Dla sadowników komfortową sytuacją byłyby systematyczne wzrosty, które pokrywają koszty energii zużytej przez agregaty chłodnicze.
Najnowsze dane Komisji Europejskiej to w większości powtórka grudniowego raportu. Najtańsze jabłka są w Belgii, tuż za nimi są jabłka polskie. Natomiast podobnie jak przed miesiącem, najwyższe ceny odnotowane zostały we Francji i Grecji.
Zarówno ceny na rynkach europejskich, jak i eksportowe jabłek deserowych są wyższe niż przed rokiem – to dobra wiadomość. Wyższe są także średnie ceny owoców eksportowanych ze Wspólnoty. Jednak coraz bardziej kontrastuje to z informacjami o kolejnych trudnościach w globalnym handlu morskim.
źródło: www.ec.europa.eu