Coraz więcej gruszek o czerwonej skórce. Jaką część rynku zdobędą?

Holendrzy mają czerwoną Konferencję, którą coraz bardziej zainteresowane są duże sieci handlowe. Włosi natomiast prezentują 9 nowych odmian gruszek, z czego aż 6 ma czerwoną skórkę.

W europejskiej produkcji i handlu nadal bezsprzecznie dominują odmiany o zielonej skórce. w krajach Beneluksu jest to konferencja, a we Włoszech Abate Fatel i Bonkreta Williamsa. Nowości i rozwój są wymagane po pierwsze z powodu wielkości produkcji. Każdy producent, spółdzielnia czy grupa producentów chce się czymś odróżnić od produktu standardowego – zielonych gruszek. Właśnie w takim celu Holendrzy będą coraz mocniej promować czerwoną Konferencję. Można również przypuszczać, że udział odmian o czerwonej skórce będzie rósł w miarę upływu lat.

W ostatnich dniach Uniwersytet Boloński zaprezentował 9 nowych odmian gruszy, z czego 6 to odmiany o czerwonej skórce. Odmiany zielone to: Lucy Sweet®”, Early Giulia®” i Debby Green®”, odmiana czerwona to Lucy Red®. 5 pozostałych czerwonych nie ma jeszcze nazw handlowych. Niemniej budzą one bardzo duże zainteresowanie w sektorze. 

Odmiany są wynikiem kilkudziesięciu lat hodowli. Obecnie trwają prace nad przekazaniem praw własności prywatnym firmom i wprowadzenie  do obrotu handlowego. We Włoszech obok potrzeby produkowania wyróżniających się na rynku odmian, istnieje silna potrzeba wyhodowania gruszek jak najwcześniejszych i jak najpóźniejszych.

źródło: italiafruit.net

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here