Współczesne rolnictwo stoi przed ogromnymi wyzwaniami. Rolnicy, w tym sadownicy, wysoką jakość produkcji muszą łączyć z działaniami dotyczącymi dbałości o ochronę środowiska i rosnącymi oczekiwaniami konsumentów względem poszukiwanych przez nich płodów rolnych. Zainicjowany przez Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej projekt „Czas na zrównoważoną produkcję owoców” odpowiedział na te potrzeby, dostarczając wiedzy i narzędzi wspierających sadowników w przechodzeniu na bardziej ekologiczne i efektywne systemy uprawy.
Kończąca się w tym roku 3-letnia kampania informacyjno-edukacyjna „Czas na zrównoważoną produkcję owoców” skierowana była na rynki wewnętrzne Unii Europejskiej: Polskę, Niemcy i Austrię. Projekt był przeznaczony dla dwóch grup odbiorców: sadowników (którym przedstawiano zalety wynikające z przejścia na bardziej zrównoważone metody produkcji owoców – w tym integrowaną, „zero pozostałości” i ekologiczną) oraz do konsumentów (gdzie założeniem był wzrost świadomości zakupowej w odniesieniu do owoców). Wiedzę na temat wprowadzania i stosowania zrównoważonych metod produkcji przekazywali w ramach kampanii nie tylko eksperci i naukowcy, ale także sami sadownicy, którzy dzielili się swoimi praktycznymi doświadczeniami w tej kwestii.
Działania prowadzone w ramach kampanii sprawiły, że wielu polskich i europejskich sadowników przekonało się, że przejście na bardziej zrównoważone metody uprawy przynosi szereg korzyści. Chociaż początkowo wdrożenie takich metod wymagało poniesienia wyższych kosztów i wydawało się trudne, to dzięki zmniejszeniu zużycia syntetycznych środków ochrony roślin, produkowane w ten sposób owoce zawierają mniejsze ilości pozostałości pestycydów, co sprawia, że stają się one bardziej konkurencyjne na rynku w stosunku do owoców produkowanych metodami konwencjonalnymi. Co więcej, bardzo ważne jest, że dzięki projektowi Związku Sadowników RP producenci owoców przekonali się, że zabiegi przeprowadzane zgodne z metodykami integrowanej produkcji oraz programami ograniczającymi lub eliminującymi pozostałości środków ochrony roślin w owocach są w rzeczywistości całkiem proste. Wymagają jedynie nabrania odpowiedniej wprawy. Sadownicy produkujący owoce metodami zrównoważonymi i ekologicznymi w dłuższej perspektywie doceniają także oszczędności wynikające m.in. ze zmniejszenia wydatków na zakup preparatów.
Warto również podkreślić, że szczególnie świadome środowiskowo jest młodsze pokolenie, które staje się główną grupą konsumencką, a jej podejście do dokonywania zakupów od lat coraz silniej wymusza na sadownikach zmiany w sposobie produkcji i dystrybucji owoców. Jednak i ono często pada ofiarą manipulacji i półprawd. Dlatego też kampania opierająca się na przekazywaniu rzetelnych informacji przeznaczonych zarówno dla sadowników, jak również konsumentów owoców, a jednocześnie umożliwiająca przepływ wiedzy pomiędzy tymi grupami pozwoliła szerzej spojrzeć na potrzeby każdej z tych grup. Chociaż kampania „Czas na zrównoważoną produkcję owoców” dobiega końca, to działania nią zainicjowane powinny być kontynuowane. Zrównoważona produkcja w sadownictwie to proces długoterminowy, który przy zmieniających się rozwiązaniach legislacyjnych dotyczących ochrony środowiska naturalnego wymaga uwagi i zaangażowania wszystkich zainteresowanych stron.
informacja prasowa ZSRP