Czas na zrównoważoną produkcję owoców – droga do ekologii i innowacji

jabłka na drzewie

Współczesne rolnictwo stoi przed ogromnymi wyzwaniami. Rolnicy, w tym sadownicy, wysoką jakość produkcji muszą łączyć z działaniami dotyczącymi dbałości o ochronę środowiska i rosnącymi oczekiwaniami konsumentów względem poszukiwanych przez nich płodów rolnych. Zainicjowany przez Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej projekt „Czas na zrównoważoną produkcję owoców” odpowiedział na te potrzeby, dostarczając wiedzy i narzędzi wspierających sadowników w przechodzeniu na bardziej ekologiczne i efektywne systemy uprawy.

Kończąca się w tym roku 3-letnia kampania informacyjno-edukacyjna „Czas na zrównoważoną produkcję owoców” skierowana była na rynki wewnętrzne Unii Europejskiej: Polskę, Niemcy i Austrię. Projekt był przeznaczony dla dwóch grup odbiorców: sadowników (którym przedstawiano zalety wynikające z przejścia na bardziej zrównoważone metody produkcji owoców – w tym integrowaną, „zero pozostałości” i ekologiczną) oraz do konsumentów (gdzie założeniem był wzrost świadomości zakupowej w odniesieniu do owoców). Wiedzę na temat wprowadzania i stosowania zrównoważonych metod produkcji przekazywali w ramach kampanii nie tylko eksperci i naukowcy, ale także sami sadownicy, którzy dzielili się swoimi praktycznymi doświadczeniami w tej kwestii.

Działania prowadzone w ramach kampanii sprawiły, że wielu polskich i europejskich sadowników przekonało się, że przejście na bardziej zrównoważone metody uprawy przynosi szereg korzyści. Chociaż początkowo wdrożenie takich metod wymagało poniesienia wyższych kosztów i wydawało się trudne, to dzięki zmniejszeniu zużycia syntetycznych środków ochrony roślin, produkowane w ten sposób owoce zawierają mniejsze ilości pozostałości pestycydów, co sprawia, że stają się one bardziej konkurencyjne na rynku w stosunku do owoców produkowanych metodami konwencjonalnymi. Co więcej, bardzo ważne jest, że dzięki projektowi Związku Sadowników RP producenci owoców przekonali się, że zabiegi przeprowadzane zgodne z metodykami integrowanej produkcji oraz programami ograniczającymi lub eliminującymi pozostałości środków ochrony roślin w owocach są w rzeczywistości całkiem proste. Wymagają jedynie nabrania odpowiedniej wprawy. Sadownicy produkujący owoce metodami zrównoważonymi i ekologicznymi w dłuższej perspektywie doceniają także oszczędności wynikające m.in. ze zmniejszenia wydatków na zakup preparatów.

reklama
PREVAM
reklama

polskie jabłkaWarto również podkreślić, że szczególnie świadome środowiskowo jest młodsze pokolenie, które staje się główną grupą konsumencką, a jej podejście do dokonywania zakupów od lat coraz silniej wymusza na sadownikach zmiany w sposobie produkcji i dystrybucji owoców. Jednak i ono często pada ofiarą manipulacji i półprawd. Dlatego też kampania opierająca się na przekazywaniu rzetelnych informacji przeznaczonych zarówno dla sadowników, jak również konsumentów owoców, a jednocześnie umożliwiająca przepływ wiedzy pomiędzy tymi grupami pozwoliła szerzej spojrzeć na potrzeby każdej z tych grup. Chociaż kampania „Czas na zrównoważoną produkcję owoców” dobiega końca, to działania nią zainicjowane powinny być kontynuowane. Zrównoważona produkcja w sadownictwie to proces długoterminowy, który przy zmieniających się rozwiązaniach legislacyjnych dotyczących ochrony środowiska naturalnego wymaga uwagi i zaangażowania wszystkich zainteresowanych stron.

informacja prasowa ZSRP

reklama
Baner PORS2025

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here