Gruszki są bardziej wrażliwe na choroby bakteryjne od jabłoni. Jednym z poważnych zagrożeń w ich uprawie jest bakteria Pseudomonas, która powoduje raka bakteryjnego. Holendrzy informują o dużej presji choroby w tym sezonie.
Holenderskie media branżowe informują, że z całego kraju docierają liczne informacje o objawach bytowania bakterii Pseudomonas w sadach gruszowych. Czarne gruszki są częściej spotykane na kwaterach nawadnianych i tych bardziej wyeksponowanych na ekstremalne warunki pogodowe.
Objawy obecności bakterii są częściej widywane na odmianach Lukasówka i Xenia, które są na nią bardziej podatne. Jednak czarne owoce są obserwowane także na kwaterach Konferencji. Do porażenia doszło w wyniku przymrozków, których tej wiosny w Holandii nie brakowało.
Tamtejsi doradcy zalecają holenderskim sadownikom mocne przerzedzanie, tak aby najsłabsze owoce opadały. Na przestrzeni ostatnich lat również w Polsce dochodziło do silnych infekcji tą bakterią (2013, 2017), która może w najgorszym wypadku doprowadzić nawet do utraty całego plonu.
źródło: nfofruit.nl, fot. Hubert Konarski