Częste przypadki Pseudomonas w Holandii

pseudomonas

Gruszki są bardziej wrażliwe na choroby bakteryjne od jabłoni. Jednym z poważnych zagrożeń w ich uprawie jest bakteria Pseudomonas, która powoduje raka bakteryjnego. Holendrzy informują o dużej presji choroby w tym sezonie.

Holenderskie media branżowe informują, że z całego kraju docierają liczne informacje o objawach bytowania bakterii Pseudomonas w sadach gruszowych. Czarne gruszki są częściej spotykane na kwaterach nawadnianych i tych bardziej wyeksponowanych na ekstremalne warunki pogodowe.

Objawy obecności bakterii są częściej widywane na odmianach Lukasówka i Xenia, które są na nią bardziej podatne. Jednak czarne owoce są obserwowane także na kwaterach Konferencji. Do porażenia doszło w wyniku przymrozków, których tej wiosny w Holandii nie brakowało.

Tamtejsi doradcy zalecają holenderskim sadownikom mocne przerzedzanie, tak aby najsłabsze owoce opadały. Na przestrzeni ostatnich lat również w Polsce dochodziło do silnych infekcji tą bakterią (2013, 2017), która może w najgorszym wypadku doprowadzić nawet do utraty całego plonu.

źródło: nfofruit.nl, fot. Hubert Konarski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here