Koniec roku to czas podsumowań. Przeanalizujmy dziś aktualne ceny jabłek deserowych. Spójrzmy na same liczby, a wnioski wyciągnijmy sami.
Analiza nie przynosi pozytywnych wniosków, ale zacznijmy od prostych przeliczeń. Jako przykład weźmy odmianę Red Jonaprince. Przyjmijmy aktualną cenę jabłek na sortowanie na poziomie 1,70 zł/kg.
Cena jabłek deserowych wariant nr 1
W skrzyni 330 kg (10% jabłek poza rekomendacjami z powodu niespełniania wymogów. Jabłka za drobne, zbyt duże, niewystarczające wybarwienie, defekty)
297 kg x 1,7 zł = 505 zł
33 kg x 0,7 zł = 23 zł
Średnia cena ważona 1,60 zł/kg
Cena jabłek deserowych wariant nr 2
W tym wariancie przyjmijmy 20% jabłek poza rekomendacjami grupy ze względu na niespełnianie wymogów. Jaką średnią cenę uzyskamy?
W skrzyni 330 kg
264 kg x 1,7 zł = 449 zł
66 kg x 0,7= 46 zł
Średnia cena ważona to 1,50 zł/kg
Cena jabłek deserowych wariant nr 3
Ze względu na specyfikę roku musimy przyjąć również wariant 30% jabłek poza rekomendacjami grupy.
W skrzyni 330 kg
231 kg x 1,7 zł = 505 zł
99 kg x 0,7 zł = 69 zł
Średnia cena ważona 1,4 zł/kg
Czy produkcję jabłek deserowych możemy uznać za opłacalną?
Mówimy tutaj o jabłkach z komór chłodniczych. Koszt przechowywania jabłek, który musieliśmy ponieść do końca grudnia to około 25-30 groszy od kilograma. Od aktualnej ceny jabłek musimy odjąć koszty przechowania, usługi „freszowania” plus środki, które zainwestowaliśmy, aby zabezpieczyć jabłka pod kątem chorób przechowalniczych.
Zatem obecnie przy sprzedaży jabłek deserowych z komór chłodniczych nie ma mowy o podjęciu takich samych pieniędzy, jak przy sprzedaży prosto z drzewa do przetwórstwa. Pamiętajmy też, że zbiór jabłek skierowanych do przetwórstwa jest zdecydowanie szybszy.
Wnioski należy wyciągnąć we własnym zakresie.