Czy produkcja jabłek deserowych się opłaca? Kilka faktów i liczb

opłacalnosc produkcji jablek

Koniec roku to czas podsumowań. Przeanalizujmy dziś aktualne ceny jabłek deserowych. Spójrzmy na same liczby, a wnioski wyciągnijmy sami.

Analiza nie przynosi pozytywnych wniosków, ale zacznijmy od prostych przeliczeń. Jako przykład weźmy odmianę Red Jonaprince. Przyjmijmy aktualną cenę jabłek na sortowanie na poziomie 1,70 zł/kg.

Cena jabłek deserowych wariant nr 1

W skrzyni 330 kg (10% jabłek poza rekomendacjami z powodu niespełniania wymogów. Jabłka za drobne, zbyt duże, niewystarczające wybarwienie, defekty)

297 kg x 1,7 zł = 505 zł

33 kg x 0,7 zł = 23 zł

  • stimefekt agrosimex
  • info karta ik agrosimex komunikaty

Średnia cena ważona 1,60 zł/kg

Cena jabłek deserowych wariant nr 2

W tym wariancie przyjmijmy 20% jabłek poza rekomendacjami grupy ze względu na niespełnianie wymogów. Jaką średnią cenę uzyskamy?

W skrzyni 330 kg

264 kg x 1,7 zł = 449 zł

66 kg x 0,7= 46 zł

Średnia cena ważona to 1,50 zł/kg

Cena jabłek deserowych wariant nr 3

Ze względu na specyfikę roku musimy przyjąć również wariant 30% jabłek poza rekomendacjami grupy.

W skrzyni 330 kg

231 kg x 1,7 zł = 505 zł

99 kg x 0,7 zł = 69 zł

Średnia cena ważona 1,4 zł/kg

Czy produkcję jabłek deserowych możemy uznać za opłacalną?

Mówimy tutaj o jabłkach z komór chłodniczych. Koszt przechowywania jabłek, który musieliśmy ponieść do końca grudnia to około 25-30 groszy od kilograma. Od aktualnej ceny jabłek musimy odjąć koszty przechowania, usługi „freszowania” plus środki, które zainwestowaliśmy, aby zabezpieczyć jabłka pod kątem chorób przechowalniczych.

Zatem obecnie przy sprzedaży jabłek deserowych z komór chłodniczych nie ma mowy o podjęciu takich samych pieniędzy, jak przy sprzedaży prosto z drzewa do przetwórstwa. Pamiętajmy też, że zbiór jabłek skierowanych do przetwórstwa jest zdecydowanie szybszy.

Wnioski należy wyciągnąć we własnym zakresie.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here