Gen, który poprawia efektywność wykorzystania wody w jabłoniach

Susza w sadzie

Przewiduje się, że zmiany klimatyczne będą potęgować występowanie suszy. Co będzie zaburzać gospodarkę wodną wielu roślin. Niedobór wody powoduje duże straty w plonach wielu roślin, także w jabłkach.

Chiny to światowy potentat w produkcji i eksporcie jabłek. Dwie prowincje (Shandong i Shaanxi) to połowa chińskiej produkcji. Susza jest głównym czynnikiem ograniczającym plony. Dlatego głównym celem programów selekcji odmian stała się identyfikacja genów biorących udział w efektywności wykorzystania wody.

Uprawiamy rośliny transgeniczne w środowisku z niedoborem wody w celu oceny ich skuteczności w wykorzystywaniu wody i zbadania mechanizmów potencjalnie zaangażowanych w tolerancję na suszę” – wyjaśniają naukowcy.

W badaniach wyodrębniono gen MHYTP2 . Nad ekspresja tego genu poprawiła gospodarkę wodną w roślinach transgenicznych. Zgromadziły one więcej biomasy, niż ich nie-transgeniczne odpowiedniki. Gen ma większe znaczenie w podkładkach i korzeniach, może być stosowany także u jabłoni w celu zwiększenia odporności na suszę – podsumowują badacze.

Źródło: zbiorowa praca naukowa „Overexpression of MhYTP2 enhances apple water-use efficiency by activating ABA and ethylene signaling”

Karol Pajewski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here