Przed kilkoma godzinami WAPA opublikowała przedostatnie w tym sezonie handlowym zestawienie zapasów jabłek deserowych na północnej półkuli. Na dzień 1 czerwca 2020 roku w europejskich chłodniach było 656 tysięcy ton jabłek. W polskich – 58 000 ton.
Największym wolumenem jabłek do sprzedaży dysponują Włosi – 206 tysięcy ton. Następni są Francuzi – 153 tysiące ton, a na trzecim miejscu, co ciekawe znajdują się Hiszpanie z 69 tysiącami ton.
Według danych, w polskich komorach pozostało tysiąc ton Gali, 8 tysięcy ton Glostera, 12 tysięcy ton Golden Deliciousa, 15 tysięcy ton Idareda, 2 tysiące ton Jonagolda, 10 tysięcy ton Red Jonaprinca oraz 5 tysięcy ton Szampiona.
W przypadku gruszek największe zapasy mają Holendrzy – 31 tysięcy ton. Hiszpanie posiadają ponad 8 tysięcy ton gruszek. Zapasy pozostałych krajów są z punktu widzenia europejskiego handlu nieznaczące. Biorąc pod uwagę miesięczne opóźnienie prezentowanego zestawienia gruszki mogą w tym momencie zaoferować wyłącznie Hiszpanie i Holendrzy.