Ile jabłek jest jeszcze w polskich chłodniach?

zapasy jabłek

Przed kilkoma godzinami WAPA opublikowała przedostatnie w tym sezonie handlowym zestawienie zapasów jabłek deserowych na północnej półkuli. Na dzień 1 czerwca 2020 roku w europejskich chłodniach było 656 tysięcy ton jabłek. W polskich – 58 000 ton.

Największym wolumenem jabłek do sprzedaży dysponują Włosi – 206 tysięcy ton. Następni są Francuzi – 153 tysiące ton, a na trzecim miejscu, co ciekawe znajdują się Hiszpanie z 69 tysiącami ton.

Według danych, w polskich komorach pozostało tysiąc ton Gali, 8 tysięcy ton Glostera, 12 tysięcy ton Golden Deliciousa, 15 tysięcy ton Idareda, 2 tysiące ton Jonagolda, 10 tysięcy ton Red Jonaprinca oraz 5 tysięcy ton Szampiona.

W przypadku gruszek największe zapasy mają Holendrzy – 31 tysięcy ton. Hiszpanie posiadają ponad 8 tysięcy ton gruszek. Zapasy pozostałych krajów są z punktu widzenia europejskiego handlu nieznaczące. Biorąc pod uwagę miesięczne opóźnienie prezentowanego zestawienia gruszki mogą w tym momencie zaoferować wyłącznie Hiszpanie i Holendrzy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię