Produkcja jabłek w Chile koncentruje się w centralnych regionach kraju (Maule i O’Higgins), które mają odpowiednio 64% i 22% z 34,427 ha sadów. W południowej części kraju (La Araucania) powierzchnia uprawy jabłek wynosi 2 767 ha (8%). W tej ostatniej prowincji opady są obfite, a produkcja jabłek stała się opłacalną alternatywą dla tradycyjnych upraw jednorocznych, jak pszenica i owies.
Całkowita powierzchnia upraw jabłek w Chile zmniejszyła się z 37 545 ha w sezonie 2013/14 do 34 427 ha w 2017/18. Spadek ten tłumaczy się tym, że eksport jabłek nie był tak dochodowy jak inne uprawy wiśnie i czereśnie, orzechy włoskie i laskowe. Producenci jabłek odnawiają stare sady nowoczesnymi odmianami – Jazz, Envy, Brookfield, Rosy Glow, Ambrosia.
Według źródeł w sezonie 2018/19 warunki klimatyczne były jak dotąd normalne. Zimowa przerwa w wegetacji była na obszarach produkcji jabłek wystarczająca, co doprowadziło do normalnego kwitnienia, tak więc produkcja powinna mieć normalny przebieg. Jednakże ostateczne jej efekty zależą od temperatury w miesiącach wiosennych i letnich (jesień i zima na półkuli północnej).
Po oszacowaniu produkcji MY2018/19 na poziomie 1,24 mln ton (przy założeniu średnich plonów na poziomie 36 t/ha) spodziewany jest 4,2 procentowy spadek w stosunku do poprzedniego sezonu.
Za: FAS Report