Krótkoterminowe prognozy Komisji Europejskiej mówią, że produkcja jabłek deserowych w UE będzie stabilna. Dobra wiadomość to prognozowany wzrost konsumpcji.
Całkowita produkcja jabłek w Unii Europejskiej będzie w najbliższych latach (zdaniem analityków) dosyć stabilna. Za dziesięć lat ma ona być na poziomie 11,1 miliona ton. Co ciekawe, Europejczycy zjedzą więcej świeżych jabłek. Konsumpcja w 2031 ma nieznacznie przekroczyć 15 kilogramów na osobę. Wzrost jest przypisywany nowym odmianom, które coraz skuteczniej zaspokajają oczekiwania konsumentów.
Analitycy zauważają, że spadek produkcji wynika przede wszystkim ze spadku obszaru upraw. Niemniej produkcja nie będzie spadać proporcjonalnie. Wynika to ze wzrostu wydajności nowych sadów karłowych. W 2031 roku mamy wyprodukować 7,6 miliona ton jabłek deserowych oraz 3,6 miliona ton jabłek przemysłowych. Zdaniem Komisji Europejskiej produkcja jabłek przemysłowych w Polsce będzie rosła
Ten sam trend obserwujemy w Polsce. Nowe, wydajne sady karłowe dają znacznie wyższy plon z hektara niż 20 czy 30 letnie sady połkarłowe. W związku z tym produkcja jabłek w Polsce najprawdopodobniej w najbliższych latach wzrośnie. Zwłaszcza przy sprzyjającej pogodzie wiosną.
źródło: ec.europa.eu