Ile jabłek zjemy i zbierzemy w Unii Europejskiej za 10 lat?

jabłka zbiór

Krótkoterminowe prognozy Komisji Europejskiej mówią, że produkcja jabłek deserowych w UE będzie stabilna. Dobra wiadomość to prognozowany wzrost konsumpcji.

Całkowita produkcja jabłek w Unii Europejskiej będzie w najbliższych latach (zdaniem analityków) dosyć stabilna. Za dziesięć lat ma ona być na poziomie 11,1 miliona ton. Co ciekawe, Europejczycy zjedzą więcej świeżych jabłek. Konsumpcja w 2031 ma nieznacznie przekroczyć 15 kilogramów na osobę. Wzrost jest przypisywany nowym odmianom, które coraz skuteczniej zaspokajają oczekiwania konsumentów.

  • agrosimex sekator promocja mikołajki prezent
  • rosahumus agrosimex gleba

Analitycy zauważają, że spadek produkcji wynika przede wszystkim ze spadku obszaru upraw. Niemniej produkcja nie będzie spadać proporcjonalnie. Wynika to ze wzrostu wydajności nowych sadów karłowych. W 2031 roku mamy wyprodukować 7,6 miliona ton jabłek deserowych oraz 3,6 miliona ton jabłek przemysłowych. Zdaniem Komisji Europejskiej produkcja jabłek przemysłowych w Polsce będzie rosła

Ten sam trend obserwujemy w Polsce. Nowe, wydajne sady karłowe dają znacznie wyższy plon z hektara niż 20 czy 30 letnie sady połkarłowe. W związku z tym produkcja jabłek w Polsce najprawdopodobniej w najbliższych latach wzrośnie. Zwłaszcza przy sprzyjającej pogodzie wiosną.

źródło: ec.europa.eu

Darmowy numer TMJ - baner corner

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here