Jabłka i gruszki w Rumunii

Rumuńskie sady zajmują około 138,5 tys. hektarów, a produkcja owoców sięga prawie 1,2 mln ton (dane za 2015 r.). Jabłka i śliwki to główne gatunki – dają po około 40% zbiorów. Gruszki stanowią tylko 4%. Obniżenie przez rumuński rząd podatku VAT na żywność z 24% do 9% w lipcu ubiegłego roku dało pozytywny efekt w handlu owocami.


Rumuni w swoich – przeważnie małych, farmerskich sadach mają około stu odmian, ale wyraźnym liderem w uprawie jest ‘Jonatan’ (49,6%). Drugą co do popularności jest ‘Golden Delicious’ (19,9%). W sumie pod jabłoniami jest 56 tys. hektarów. Tegoroczne zbiory jabłek w Rumunii ocenia się na 480 tys. ton, import – na 100 tys. ton. Z 3,4 tysięcy hektarów sadów gruszowych (głównie ‘Wiliams’, potem o rząd wielkości mniej ‘Konferencja’ oraz ‘Abate Fetel’) zebrano 52 tys. ton owoców. Import gruszek szacowany jest na 22,3 tys. ton.

Rumunia eksportuje około 16 tys. ton jabłek i 0,5 tys. ton gruszek. Ma wysokie – w porównaniu z naszym spożycie krajowe: jabłek ponad 28 kg na obywatela, gruszek prawie 4 kg na osobę.

Darmowy numer TMJ - baner corner

za: USDA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here