Jabłka przemysłowe we Włoszech – zwrot sytuacji

Przez lata przyjęło się już, że rynek jabłek przemysłowych we Włoszech praktycznie nie istnieje ze względu na jakość produkowanych tam jabłek. W tym sezonie być może część tamtejszych sadowników zdecydowałaby się wybrać ten kanał sprzedaży, jednak ceny rozczarowują.

Ryzyko związane z przechowywaniem jabłek sprawia, że część sadowników we Włoszech gotowa jest z niego zrezygnować. Jabłka, które normalnie byłyby wprowadzane na rynek przez wiele miesięcy są dziś w krótkim okresie kierowane do przetwórstwa. Odbiorcy chcą również kupić tak tanio, jak to tylko możliwe.

Jak widać niezależnie od kraju przetwórcy wykorzystają zwiększoną podaż i obniżą ceny. Producenci w Italii zwracają uwagę na absurdalnie niską cenę jak na włoskie koszty produkcji. Ta obecnie spadła w wybranych rejonach kraju nawet do 0,04 eur/kg, czyli 0,19 zł/kg.

Sadownicy we Włoszech stoją obecnie przed podobnymi dylematami, co producenci w Polsce. Przechowywanie jabłek deserowych wiąże się z dużym ryzykiem i kosztami.  Zdaniem włoskich sadowników, sprzedaż do przetwórstwa nie jest przy aktualnych cenach żadną alternatywą.

źródło: italiafruit.net

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here