Wymagania konsumentów, a zatem także odbiorców, są w przypadku czereśni doskonale znane. Wszyscy chcą owoców powyżej 30 mm średnicy, jak je uzyskać?
Leon Jahae (Top Fruit Consultancy) zaznacza, że na tak z pozoru proste pytanie nie da się odpowiedzieć w ciągu kilku minut. Całkowite wyczerpanie tematu zajęłoby kilka godzin i mogłoby posłużyć za materiał na książkę. Doradca z Wielkiej Brytanii skupia się jednak na kilku kluczowych punktach, o których powinien wiedzieć każdy sadownik.
Po pierwsze geny, czyli odmiana. Genów nie oszukamy. Uzyskanie większości owoców powyżej 30 mm jest znacznie prostsze w przypadku nowszych odmian niż na przykład Burlata czy Hedelfińskiej. Równie istotne jest cięcie i dystrybucja światła, które zapewniają optymalną ilość owoców oraz silne i zdrowe pąki kwiatowe na przyszły rok.
Ekspert omawia także korzyści płynące z kosztownego i pracochłonnego ręcznego przerzedzania oraz odpowiedniego, precyzyjnego nawożenia. Więcej informacji w materiale wideo.