Jak sprzedać drobne jabłka żeby nie stracić?

drobne jabłka

Sprzedać jabłka na miejscu czy spróbować szczęścia na rynku hurtowym? Takie właśnie pytanie zadają sobie często sadownicy. Obecnie zasadne okazuje się nawet pytanie czy sprzedać (drobne) jabłka na hurcie czy jako surowiec do przetwórstwa. Pozostaje jeszcze trzecia możliwość – grupy producenckie…

Zamknięte szkoły i niewielka liczba kupujących z Litwy i Łotwy na rynkach hurtowych sprawia, że ten kanał zbytu dla drobnych jabłek jest obecnie najmniej opłacalny z punktu widzenia producenta. Najczęstsza cena transakcyjna to obecnie 15 zł za skrzynkę, czyli 1,00 zł za kilogram. Kalkulując wszystkie koszty, okazuje się, że przy 15 złotych za skrzynkę bardziej opłaca się sprzedać drobne jabłka na soki po najwyższej oferowanej obecnie stawce – 0,65 netto / 0,69 brutto.

Niestety sadownicy często nie liczą kosztów pracy w ostatecznym rachunku sprzedaży jabłek. Jeśli jednak dokładnie przyjrzymy się kosztom przygotowania jabłek do sprzedaży na rynku hurtowym okazuje się, że koszty pracy mają tu kluczowe znaczenie. Na potrzeby porównania przyjmiemy 100 skrzynek drobnego Jonagoreda.

Sprzedając przykładowe 100 skrzynek drobnych jabłek na soki otrzymamy 100 x 15 kg = 1500 kg. 1500 kg x 0,65 = 975 zł. 975 zł + 7% = 1043 zł.

Przygotowując tę samą ilość na rynek hurtowy ponosimy koszty, których nie da się ominąć. 40 zł – doba na rynku oraz olej napędowy 50 zł. Przygotowanie jabłek w skrzynki to dniówka. Sprzedaż na rynku, chociaż nierzadko dłuższa, policzmy ją jako kolejną dniówkę. Warto pamiętać, że w czasie sortowania jabłek i ich sprzedaży nie wykonamy żadnych prac w gospodarstwie. Właśnie dlatego tak istotne jest pamiętanie o kosztach własnej pracy. Mamy jeszcze dodatkowe koszty jak wyżywienie czy papier do skrzynek. Otrzymujemy zatem 40 zł + 50 zł + 180 zł + 180 zł = 450 zł.

Sprzedając przykładowe 100 skrzynek drobnych jabłek po 15 zł/skrzynka otrzymamy 100 x 15 zł = 1500 zł. 1500 zł – 450 zł = 1050 zł.

Różnica jest zatem minimalna. Sprzedając jabłka nieco niższej jakości czy w większych ilościach po 14 czy 13 złotych za skrzynkę, otrzymujemy finalnie stawki za kilogram niższe od ofert za tak zwany suchy przemysł. W związku z powyższym biorąc pod uwagę specyfikę zimowej sprzedaży jabłek na rynkach hurtowych to rozwiązanie wydaje się być najmniej atrakcyjnym.

Możemy się jeszcze zdecydować na sprzedaż jabłek na sortownie, bądź do prywatnej sortowni. W tym wypadku, tak jak przy sprzedaży na soki nie liczymy kosztów pracy. W przypadku większości odmian grupy producenckie oferują najczęściej 0,90 zł za kilogram. Zakładając 10% odsortu dostajemy ostatecznie najwięcej pieniędzy. W przypadku poniższych obliczeń przyjęliśmy dobrą jakość jabłek. Jednak nawet przyjmując 30% odsortu otrzymamy więcej pieniędzy, niż w przypadku sprzedaży drobnych jabłek na rynku hurtowym czy jako jabłka przemysłowe.

Sprzedając przykładowe 100 skrzynek drobnych jabłek po 0,90 zł za kilogram na sortowanie otrzymamy: 1350 kg * 0,90 zł = 1215 zł. 150 kg * 0,35 zł = 52,5 zł. Razem daje to 1267,5 zł. 

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności