Zdaniem twórcy nowej klubowej odmiany z Nowej Zelandii stworzenie odmiany pod preferencje konsumentów to bycie „krok do przodu” przed konkurencją. Tak powstawała odmiana Roxy™.
Nie ulega wątpliwości, że w ciągu ostatnich 10 lat rola odmian klubowych błyskawicznie rośnie. Widzimy to na przykładzie Zachodniej Europy. Pierwsza odmiana klubowa jest już uprawiana w Polsce (CAMEO®). Coraz częściej mówimy o konieczności wprowadzania kolejnych. Nowozelandczycy idą o krok dalej. Najpierw badają preferencje konsumentów na rynkach docelowych, a następnie tworzą odmianę, która najlepiej się tam sprawdzi.
W ten sposób i z tym zamysłem powstała odmiana Roxy™. Wyhodowała ją prywatna, nowozelandzka firma i nie jest jedyną w ofercie firmy. 20 lat hodowli i selekcji oraz 5 lat badań na rynkach Azji skutkowało odmianą stworzoną specjalnie na te rynki. Jabłka mają atrakcyjny, różowy kolor i niepowtarzalny, orzeźwiający smak. Odmiana jest wprost odzwierciedleniem „jabłkowych” upodobań mieszkańców części Azji.
Roxy™ dojrzewa nieco wcześnie niż Royal Gala i zdaniem twórców zastąpi inne wczesne, nowozelandzkie odmiany o niskiej marżowości. Roxy™ będzie eksportowane między innymi do Malezji, Tajwanu czy Japonii. Pierwsze firmy już wykupiły licencję.
źródło: goodfruit.com
zdjęcia: fashionfoods.nz
A kiedy kupią licencję na idareda i glostera??