Sprzedając skrzynkę „drobnych” jabłek po 20 zł w hurcie, to tak jakbyśmy sprzedali je po 0,80 zł/kg. Jaki w tym sens?
Słaby styczeń w handlu hurtowym
Wczoraj relacjonowaliśmy handel jabłkami na rynku hurtowym w Broniszach. Niestety, z sezonu na sezon jest on coraz mniej płynny. Styczeń jest wyjątkowo słaby, a sadownicy stale mówią o bardzo małej liczbie kupujących.
Po raz kolejny stagnacja w hurcie sprawia, że sadownicy są w stanie sprzedać jabłka niższej jakości wyjątkowo tanio. Lepiej dla ich portfeli byłoby, gdyby mniejsze i słabiej wybarwione owoce sprzedali do przetwórstwa i nie poświęcali czasu oraz kosztów na ich przygotowanie i sprzedaż.
Sprzedać „drobne” na rynku czy skupie?
Sadownicy, którzy swoje jabłka często sprzedają na rynkach informują nas, że są świadkami transakcji zaledwie po 20 zł (1,33 zł/kg). Dotyczą one „drobnych” jabłek, czyli potocznej nazwy, którą określamy także owoce o niższej jakości.
Za „suchy przemysł” dostaniemy dziś maksymalnie 1,03 zł/kg, czyli 1,10 zł/kg brutto. To 16,50 zł za 15-kilogramową skrzynkę. Teoretycznie na skupie sprzedamy 23 grosze taniej. Jednak, jeśli policzmy koszty sprzedaży, okazuje się, że jesteśmy stratni. Najgorsze jest to, że część sadowników robi to na własne życzenie, mając korzystniejszy kanał zbytu. To oczywiście domena tego sezonu i za rok może być odwrotnie.
Ile kosztuje przygotowanie 100 skrzynek?
Produkcja to jedno, ale sortowanie i przygotowanie jabłek do sprzedaży też kosztuje. Przeanalizujmy prosty przykład, w którym dwie osoby przygotowują przez 10 godzin 100 skrzynek jabłek niższej jakości. Zazwyczaj będą one stanowiły 10 czy 20% partii na całym aucie, ale dotyczą ich przecież te same koszty, niezależnie od zawartości skrzynki. Będzie to nas kosztowało:
- dwie dniówki – 600 zł
- paliwo (100 km w obie strony) – 64 zł
- bilet – 50 lub 70 zł
Razem otrzymujemy 714 lub 734 zł (droższy bilet). Do tego musimy doliczyć wyżywienie, papier do skrzynek i czas poświęcony na ich remontowanie oraz koszty energii elektrycznej (wózek, wywrotnica, oświetlenie). Zatem „skromnie” licząc, przygotowanie 100 skrzynek kosztuje dziś około 800 zł. Dzieląc kwotę przez 1500 kg otrzymujemy 0,53 zł; czyli 8,00 zł do każdej skrzynki!
Podsumowując, żeby mówić o jakimkolwiek sensie ekonomicznym sprzedaży jabłek niższej jakości na rynku hurtowym, skrzynka musi kosztować co najmniej 25 zł (1,66 zł/kg).
Może te koszty przedstawi ktoś supermarketom które wystawiają jabłka za pół darmo