„Praca wre”. I bardzo dobrze… Tak w skrócie i obrazowo można opisać codzienność w zakładach przetwórczych w Rykach i Milejowie. W obu lokalizacjach w tym sezonie skupiono i przetworzono tysiące ton warzyw i owoców.
Jak pamiętamy, 9 kwietnia 2024 roku, sąd ogłosił upadłość spółki Kampol-Fruit. Od tego momentu częścią majątku firmy zarządza syndyk, pani Agnieszka Biała. W jej imieniu działa pan Dariusz Szmytt, który opowiada nam, jak dziś wygląda codzienność w zakładach przetwórczych w Rykach i w Milejowie.
Pomimo ogłoszonej upadłości, syndyk kontynuuje działalność zarówno w zakładzie w Milejowie i w Rykach, gdzie realizowane są dotychczasowe plany skupu i przetwórstwa. Priorytetem jest zarządzanie majątkiem Kampolu w sposób, który zapewni jego ochronę przed zniszczeniem lub uszkodzeniem. Kluczowe jest zachowanie ciągłości produkcji oraz zatrzymanie pracowników, gdyż wartość przedsiębiorstwa to nie tylko majątek w nieruchomościach i maszynach, ale także kadra, zdolności produkcyjne i znaczenie dla branży ogrodniczej oraz lokalnej gospodarki.
– Nieprzerwanie kupujemy surowce od lokalnych dostawców, co pozwala nam realizować zawarte wcześniej kontrakty sprzedażowe. Najważniejsze jednak, że utrzymujemy sprzedaż, pracujemy nad odbudową relacji handlowych i zaufania klientów – podkreśla Dariusz Szmytt.
Ryki – usługowa produkcja koncentratu
Zakład w Rykach zatrudniający obecnie 141 pracowników to znaczące ogniwo w sieci krajowego przetwórstwa. Od września tego roku zakład usługowo produkuje koncentrat jabłkowy. Chociaż w tym sezonie ceny skupu jabłek są bardzo wysokie z punktu widzenia przetwórców, to popyt na koncentrat pozytywnie zaskakuje pełnomocnika pani syndyk.
– Nasze zobowiązania finansowe są regulowane na bieżąco, a przed nami intensywne miesiące mrożenia warzyw korzeniowych, takich jak marchew, pietruszka i seler. W okresie od stycznia do maja planujemy realizować usługi pakowania detalicznego. Równocześnie nieustannie poszukujemy nowych form współpracy w obszarach takich jak pakowanie, składowanie oraz dzierżawa. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych do współpracy – dodaje pan Dariusz.
Milejów – skupiono tysiące ton owoców i warzyw
Także w przypadku tej przetwórni działania skupiają się na dalszym rozwoju oraz zapewnieniu ciągłości produkcyjnej, a także budowaniu stabilnej współpracy z odbiorcami. Zakład w Milejowie zatrudniający dziś 100 pracowników, składa się z trzech działów produkcyjnych: zamrażalni, wydziału koncentratów oraz wydziału przecierów. W bieżącym sezonie w zakładzie w Milejowie skupiono:
- 320 ton brokułów,
- 7000 ton jabłek,
- 2000 ton pomidorów,
- 3000 ton buraków,
- 1000 ton czarnej porzeczki,
- 200 ton czerwonej porzeczki,
- 80 ton wiśni.