Analitycy Komisji Europejskiej mają dla nas dobre i złe informacje. Konsumpcja świeżych jabłek w najbliższych latach wzrośnie.
Najnowszy raport Komisji Europejskiej ukazuje delikatny trend wzrostowy w średnim spożyciu świeżych jabłek w kilogramach na mieszkańca Unii Europejskiej. Tempo wzrostu spożycia ma wynieść 0,6% rocznie. Liczba ta może wydawać się bardzo mała. Niemniej 500 milionów mieszkańców Wspólnoty zmienia punkt widzenia. Żeby zobrazować efekt skali wzrost spożycia jabłek o 1 kilogram daje 500 000 ton jabłek.
Jak widzimy na wykresie zamieszczonym niżej, spożycie jabłek ma za 10 lat przekroczyć średnio 15 kilogramów na osobę. W tym miejscu analitycy zaznaczają, że wyższy wzrost zanotują bogatsze kraje Europy zachodniej. W Polsce jabłka tracą na konkurencyjności względem owoców jagodowych i egzotycznych.
Głównym powodem wzrostu konsumpcji są nowe odmiany jabłek, które bardziej odpowiadają preferencjom konsumentów. Coraz bardziej istotne znaczenie mają w tym trendzie odmiany klubowe. Równocześnie w najbliższych 10 latach prognozowany jest spadek spożycia przetworzonych jabłek. Głównie w postaci tradycyjnych soków. Spożycie kompotów, cydru i soków NFC będzie zdaniem analityków nadal rosło.
źródło: ec.europa.eu