Mniejsze zbiory jabłek w Nowej Zelandii. Zawiniła pogoda

zbiory jabłek

Światowe Stowarzyszenie Jabłek i Gruszek (WAPA) skorygowało w dół wcześniejsze prognozy dotyczące zbiorów jabłek i gruszek na półkuli południowej ze względu na niesprzyjające warunki pogodowe. 

W następstwie intensywnych zjawisk pogodowych, które dotknęły kilka krajów na półkuli południowej, Światowe Stowarzyszenie Jabłek i Gruszek (WAPA) opublikowało aktualizację prognozy zbiorów jabłek i gruszek dla tej części świata. Poprzednie stanowisko zostało przedstawione podczas ostatniego dorocznego walnego zgromadzenia, które odbyło się w trakcie targów Fruit Logistica w Berlinie.

Darmowy numer TMJ - baner corner

Wstępna prognoza na sezon 2023, która szacowała odpowiednio wzrost produkcji jabłek i gruszek o 6% i 1% w porównaniu z 2022 r., została zmieniona w świetle intensywnych zjawisk pogodowych, które dotknęły kilka krajów na półkuli południowej. Prognozy dotyczące zbiorów jabłek w Nowej Zelandii i RPA zostały skorygowane w dół odpowiednio o 77 902 ton i 77 276 ton.

Jeśli chodzi o jabłka, zaktualizowana prognoza zbiorów na półkuli południowej w 2023 r. sugeruje wzrost o 2% do łącznego wolumenu 4 974 990 ton w porównaniu z rokiem ubiegłym, gdzie zbiory wyniosły 4 859 026 ton. Mniejsze zbiory jabłek spodziewane są w Nowej Zelandii (457 675 ton, -9% w porównaniu z 2022 r.), Australii (-8% w porównaniu z 2022 r., łącznie 290 000 ton) i Afryce Południowej (1 142 880 ton, spadek o 5%).

Jeśli chodzi o gruszki, producenci z półkuli południowej przewidują nieznaczny spadek plonów (-1%), które obniżą się do 1 319 601 ton. Podczas gdy Argentyna i Chile mają zwiększyć swoją produkcję odpowiednio o 4% i 2%, oczekuje się, że poziomy produkcji w Australii (-16%) i Nowej Zelandii (-19%) spadną. Argentyna pozostaje największym producentem na półkuli południowej (592 000 ton), następnie Republika Południowej Afryki (477 419 ton), Chile (170 000 ton), Australia (72 016 ton) i Nowa Zelandia (8120 ton).

Źródło: WAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here