Przetwórstwo jabłek to nie tylko soki i koncentraty, ale także przeciery. O ile w przypadku jabłek suszonych mówiliśmy o rynkowej niszy to z przecierem jest inaczej. Unijny handel przekracza w sezonie 150 000 ton.
W Polsce popyt na przeciery jabłkowe notujemy przede wszystkim w produktach dla dzieci. Niemniej na rynku pojawia się coraz więcej innowacyjnych produktów przeznaczonych dla osób dorosłych. Jeśli natomiast chodzi o ceny skupu to jabłka przemysłowe o nieco wyższej jakości (z wybranych odmian) są skupowane na ten cel po nieco wyższych cenach. Najwięcej ofert zakupu surowca w celu produkcji przecieru dotyczy odmiany Golden Delicious. Stawki są zazwyczaj o około 5 groszy na kilogramie wyższe.
W tabeli poniżej widzimy zestawienie całkowitego unijnego importu i eksportu przecierów jabłkowych. Podobnie jak w przypadku suszonych jabłek, największym dostawcą produktu spoza Unii jest Turcja i tu dodatkowo notujemy stały wzrost. Kolejni kluczowi dostawcy do Meksyk i Chile. W sumie do Unii w ubiegłym sezonie sprowadzono ponad 76 tysięcy ton przecieru jabłkowego.
Nieco większy jest unijny eksport – 82 tysiące ton w ostatnim sezonie. Największymi odbiorcami przecierów są Stany Zjednoczone, Wielka Brytania i… Rosja. Jak się okazuje przecier jabłkowy nie był objęty rosyjskim embargiem i stale trafia on do Rosji od 2014 roku.
źródło: Raport Komisji Europejskiej. The apple market in the EU: Trade on processed products
Z Chile, to są tylko dokumenty…