Odkryto nowe prozdrowotne właściwości śliwek

śliwki Valor

Jak wynika z badań amerykańskich naukowców, śliwki odgrywają zaskakująco dużą rolę w zapobieganiu osteoporozie. Badanie przeprowadzone na kobietach w okresie menopauzy wykazało, że codzienne spożywanie suszonych śliwek ma korzystny wpływ na gęstość kości biodrowej i zapobieganie złamaniom.

Większość z nas doskonale wie, że śliwki są korzystne dla funkcjonowania jelit. Niemniej okazuje się, że owoce te mają ponadto bardziej nieoczekiwane korzyści zdrowotne. Śliwki okazują się również pomocne dla zdrowia naszych kości. Zapobiegają osteoporozie, czyli chorobie, która wpływa na gęstość kości i zwiększa ryzyko złamań.

Powyższy wniosek jest wynikiem kalifornijskiego badania śliwek, którego wyniki zostały niedawno opublikowane w „The American Journal of Clinical Nutrition”. W testach zbadano wpływ codziennego spożycia 50 lub 100 gramów suszonych śliwek na gęstość kości u około 235 kobiet w okresie menopauzy przez rok. Gęstość kości zmierzono to po 6 i 12 miesiącach i porównano z grupą kontrolną, która nie miała śliwek w menu.

Po roku okazało się, że gęstość kości w biodrach kobiet z grupy kontrolnej (które w związku z tym nie spożywały suszonych śliwek) zmniejszyła się, podczas gdy u kobiet, które jadły 50 g suszonych śliwek dziennie, utrzymywała się na dobrym poziomie. Ryzyko złamań kości, tak zwany wskaźnik FRAX, również wzrósł w grupie kontrolnej po 6 miesiącach, podczas gdy w grupach otrzymujących 50 i 100 gram śliwek pozostało bez zmian.

Niestety naukowcy nie sformułowali jeszcze rozstrzygających odpowiedzi na pytanie, jakie dokładnie mechanizmy powodują zmniejszenie presji choroby w grupie ryzyka. Wykażą to zapewne dalsze badania.

Źródło: plusmagazine.knack.be

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here