Precyzyjnie w infekcje chorobowe. Farm Smart – ogólnopolski system monitoringu i sygnalizacji chorób

stacja meteo

Skuteczna ochrona roślin opiera się na wykorzystaniu odpowiednich środków ochrony roślin oraz odpowiednim terminie wykonania zabiegu.  Dzięki precyzyjnemu systemowi monitoringu i sygnalizacji infekcji chorobowych: „Farm Smart” walka z chorobami może być znacznie łatwiejsza i skuteczniejsza, gdyż uzyskujemy precyzyjne informacje  na temat ryzyka wystąpienia infekcji chorobowych w swoim regionie.

„Farm Smart” jest to nowa platforma systemu monitoringu infekcji chorobowych oferowanego przez Agro Smart Lab. „Farm Smart” powstaje w  ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, działanie: „Współpraca”. Agro Smart Lab, jako lider konsorcjum „Precyzyjne Ogrodnictwo” wspólnie z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie i firmą Agrosan pracują nad ogólnopolskim, precyzyjnym systemem wspomagania decyzji w zakresie ochrony roślin.

W tej chwili „Farm Smart” oferuje precyzyjne informacje w zakresie wystąpienia infekcji chorobowych (kilka dni przed wystąpieniem objawów), aktualne dane pogodowe z najbliższej stacji meteorologicznej będącej w systemie oraz precyzyjną prognozę pogody z oknem oprysku dla swojego regionu. Docelowo System będzie zawierał również system prognozowania infekcji chorobowych na 2-3 dni do przodu, modele na pojawiania się szkodników oraz menadżer pola.

„Farm Smart” oferuje monitoring chorób w takich uprawach jak jabłoń grusza, czereśnia/wiśnia, śliwa, brzoskwinia, borówki, maliny, truskawki, porzeczki. Jak działa system można sprawdzić logując się na poniższy adres strony internetowej oraz wpisując podany login i hasło. Przedstawione są tam dane z regionu: Błonie, koło Warszawy:

Strona: www.farmsmart.pl

Login: sady@farmsmart.com

Hasło: sadsmart

 

„Farm Smart” jest dostępny dla wszystkich producentów, którzy są w zasięgu stacji meteorologicznych wpiętych w system monitoringu. W tej chwili w systemie jest ponad 150 stacji. Tutaj można sprawdzić czy swoje gospodarstwo znajduje się w obrębie systemu Farm Smart.

W przypadku producentów nie będących w zasięgu monitoringu a posiadających własne stacje firmy Pessl/Metos zapraszamy do przyłączenia się do ogólnopolskiego systemu „Farm Smart”. Natomiast producenci, którzy nie są w zasięgu monitoringu i chcą zakupić stacje i przyłączyć się do „Farm Smart” zapraszamy do zakupu stacji w sklepie Agro Smart Lab, lub w firmie Metos. W tym miejscu można natomiast sprawdzić jakie są warunki korzystania z systemu Farm Smart.

MONITOROWANE CHOROBY

Jabłoń:

  • Parch jabłoni (infekcja pierwotna: do końca maja)
  • Parch jabłoni (infekcja wtórna: od czerwca do końca września)
  • Szara pleśń (okres kwitnienia: maj)
  • Mączniak prawdziwy (do końca lipca)
  • Rak bakteryjny drzew owocowych (kwiecień-maj)
  • Brunatna zgnilizna jabłek (od czerwca do października)
  • Gorzka zgnilizna jabłek (od 15 sierpnia do października)
  • Zgnilizna owoców (od 15 sierpnia do października)

Grusza:

  • Parch gruszy (infekcja pierwotna: do końca maja)
  • Szara pleśń (okres kwitnienia: maj)
  • Zaraza ogniowa (od kwietnia do lipca)
  • Rak bakteryjny drzew owocowych (kwiecień-maj)
  • Brunatna zgnilizna gruszek (od czerwca do października)
  • Brązowa plamistość gruszek (od czerwca do października)
  • Rdza gruszy (od maja do lipca)

Czereśnia/wiśnia:

  • Monilioza -Brunatna zgnilizna drzew pestkowych
  • Drobna plamistość liści drzew pestkowych
  • Dziurkowatość liści drzew pestkowych
  • Szara pleśń (kwitnienie i owocowanie)
  • Rak bakteryjny drzew owocowych (kwiecień/maj)

Rośliny jagodowe:

  • Szara pleśń (wszystkie gatunki)
  • Antraknoza owoców (truskawki, borówki)
  • Mączniak prawdziwy (truskawki)
  • Bakteryjna kanciasta plamistość liści (truskawki)
  • Biała plamistość liści (truskawki)
  • Antraknoza pędów (maliny)
  • Rdza (jeżyny i maliny)
  • Opadzina (porzeczki)
  • Amerykański mączniak agrestu (porzeczki, agrest)
  • Rdza wejmutkowo-porzeczkowa (porzeczki)

 

JAK DZIAŁA FARM SMART?

Dane z czujników stacji meteorologicznych: temperatura powietrza i gleby, wilgotność względna powietrza, wielkość opadów, czas zwilżenia powierzchni liścia gromadzone są w bazie danych. Za pomocą specjalistycznego oprogramowania i wybranych oraz przetestowanych w warunkach polskich matematycznych modeli chorobowych dane są analizowane, by następnie generować informacje o potencjalnych zagrożeniach ze strony patogenów.

System tak został opracowany, że ryzyko wystąpienia infekcji chorobowej jest zawsze przedstawiany w 100% skali. Przy wystąpieniu 90-100% ryzyka infekcji możemy być praktycznie pewni, że za kilka dni wystąpią objawy chorobowe, jeśli:

  • w sadzie znajdują się zarodniki czy spory danego patogena,
  • roślina nie była wcześniej zabezpieczona preparatem systemicznym lub skutecznym preparatem biologicznym
  • nie wykonano zabiegu preparatem kontaktowym do 24-48 godzin po wystąpieniu infekcji
  • nie wykonano zabiegu preparatem systemicznym do 72-96 godzin po wystąpieniu infekcji

Moment wystąpienia infekcji oraz następne 24-48 godzin po jej wystąpieniu jest optymalnym terminem do wykonania zabiegu preparatem kontaktowym. Patogen jest wtedy najbardziej wrażliwy, gdyż grzyb jest jeszcze na powierzchni rośliny i jest w fazie kiełkowania zarodników.

Usługa monitoringu i sygnalizacji umożliwia stały dostęp do komunikatów za pośrednictwem platformy Farm Smart oraz codziennych, porannych e-maili, zawierających:

  • pełną informację o występujących infekcjach chorobowych na poszczególnych gatunkach roślin z dnia poprzedniego:
  • wykresy przebiegu infekcji chorobowych (ryc. 1-2)Ryc. 1 Ryzyko wystąpienia infekcji parchem jabłoni

    Ryc. 2 Ryzyko wystąpienia brunatnej zgnilizny w czereśni

  • dostęp do profesjonalnej 7-dniowej prognozy pogody (ryc. 3), która zawiera informację o temperaturze powietrza, opadach, wilgotności względnej powietrza, zachmurzeniu, ewapotranspiracji, prędkości i kierunku wiatru, a także wskaźnik „okna oprysku”, który na podstawie prognozowanych warunków atmosferycznych umożliwia zaplanowanie zabiegu.Ryc. 3. Prognoza pogody z oknem oprysku
  • aktualne dane z najbliższej stacji meteorologicznej: temperatura powietrza (ryc. 4) i gleby, wilgotność powietrza, wielkość opadów, czas zwilżenia liścia, a także wskaźnik Delta T, mówiący o szybkości parowania wody i będący jednym z głównych parametrów określających optymalność warunków podczas wykonywania oprysku.Ryc. 4 Dane ze stacji pogodowej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here