Rynek wiśni i czereśni w UE

czereśnie

Zarówno wiśniowy, jak i czereśniowy sezon mamy już za nami. To zazwyczaj czas podsumowań. Warto również wziąć pod uwagę, jak europejskie zbiory oceniają amerykańscy analitycy z USDA.

Kilka ciekawych faktów

Największym producentem wiśni w UE jest Polska. Również w Polsce przetwarza się najwięcej wiśni – 75% krajowej produkcji. Największym eksporterem czereśni jest Hiszpania. Natomiast najwięcej czereśni w w przeliczeniu na jednego mieszkańca jedzą Włosi. Jeśli chodzi o wiśnie i czereśnie, najwięcej importują ich Niemcy.

Całkowita produkcja wiśni i czereśni w UE spadła o 5% w stosunku do ubiegłorocznych 702 700 ton. Głównie za sprawą niekorzystnego przebiegu pogody wiosną. Przymrozki nawiedziły niemalże wszystkie główne obszary upraw, Statystyki nieco poprawił dobry przebieg pogody, który wpłynął korzystnie na zbiory czereśni we Włoszech. Powierzchnia upraw pozostaje w unii na stabilnym poziomie 162 000 hektarów.

Amerykańskie dane mówią o wyprodukowanych w Polsce 160 000 tonach wiśni i 35 000 tonach czereśni. Amerykańscy analitycy zauważają wzrost nasadzeń bardziej dochodowych deserowych odmian czereśni.

W związku z nieco zmniejszoną produkcją w Unii wzrósł import. Największym dostawcą spoza UE jest Turcja. Jak zauważają analitycy, kraj ten również umacnia się na pozycji lidera. Z kolei największym dostawcą wiśni do Unii jest Serbia.

Logicznym następstwem nieco mniejszej produkcji jest również spadek eksportu poza Unię. Autorzy raportu zwracają uwagę na Polskę i szukanie przez nas nowych rynków zbytu w związku z rosyjskim embargiem. Przed embargiem Rosja była głównym odbiorcą (świeżych) zarówno, wiśni jak i czereśni. Obecnie naszym największym poza unijnym rynkiem eksportowym jest Białoruś.

produkcja wiśni w Polsce

Żródło: USDA – Stone Fruit Annual

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here